Avlivas.
1 av 6
Avlivas. - Foto: TT
Massvis av killingar avlivas varje år.
2 av 6
Massvis av killingar avlivas varje år. - Foto: TT/AP
För ostens skull.
3 av 6
För ostens skull. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annars hade de druckit upp mjölken som nu går till ost.
4 av 6
Annars hade de druckit upp mjölken som nu går till ost. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
De flesta lever inte ens ett dygn.
5 av 6
De flesta lever inte ens ett dygn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Är osten värt det?
6 av 6
Är osten värt det? - Foto: TT NYHETSBYRÅN

6 000 svenska killingar avlivas varje år – för mjölkens skull

Allt för att de inte ska få någon mjölk.


Det går åt mer och mer getost i Sverige, vilket har inneburit att fler och fler killingar avlivas varje år. Enligt Jordbruksverket avlivas minst 6 000 killingar varje år bara för att de inte ska dricka upp mjölken som ska gå till svensk getost, uppger Sveriges Radio.

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger Carmen Wikström, getbonde utanför Flen, till Sveriges Radio.


Bild: TT

Allra mest är det bockkillingar som går åt eftersom att de inte heller kan bidra med mjölk som vuxna djur och de allra flesta avlivas efter bara några timmar eller dagar i livet. Detta innan de vanligtvis bränns upp eller hamnar i komposten.

Något som börjar bli ett problem.

– Den här etiska frågan är en stor grej därför att många tycker att det är jobbigt att bara föda upp, döda och gräva ner. Dels känslomässigt, men också ekologiskt och allt det där. Man gör ju inte så med några andra djurslag egentligen utan man tar ju tillvara köttet, säger Kerstin Jürss, ordförande i Sveriges Gårdsmejerister, till Sveriges Radio.


Bild: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är osten värd det?
Tack för din röst!