1 av 8
- Foto: stockholms stadsmission
2 av 8
- Foto: tt bild
3 av 8
- Foto: tt bild
4 av 8
- Foto: tt bild
5 av 8
- Foto: tt bild
6 av 8
- Foto: tt bild
7 av 8
- Foto: tt bild
8 av 8
- Foto: tt bild

6 tips du ska följa när barn frågar om tiggare

Måste-läsning!


I en ny kampanj vill Stockholms Stadsmission uppmärksamma folk på vad barn tar för intryck av att se tiggare ute på gatorna och utanför matbutiker. Här är sex viktiga tips från Stockholms Stadsmission:

1. Se vad som händer genom barnets ögon

Dra dig inte för att börja prata om det ni ser och är med om. Om barnet ser oroligt ut eller tycker att något verkar annorlunda och konstigt – bekräfta att du ser att barnet undrar. För barn kan det kännas fel och underligt att bara gå förbi och låtsas som ingenting.

Bild.TT

2. Hjälp barnet att förstå sin verklighet

Det kan verka underligt och skrämmande för ett barn med en människa som sitter utanför affären och tigger med ett foto på sina barn. Då är det viktigt att prata om det man ser och svara på de frågor barnet har. Om vi lämnar barnet ensamt med sina försök att förstå sin omvärld kan barnet skapa egna svar och förklaringar – förklaringar som kan väcka oro och rädslor hos barnet och som kanske är värre än verkligheten.

Bild:TT

3. Ta dig tid att tänka igenom vad du själv tycker om fattigdom och orättvisor och mötena med fattiga människor på våra gator

Sök information och kunskap!

Bild:TT

4. Var ärlig!

Barn känner om du säger en sak och gör en annan. Men det betyder inte att du behöver ha alla svar. Det är ok att säga ”jag vet inte”.

Bild:TT

5. Utgå från barnens frågor

Barn har ofta väldigt konkreta frågor - lyssna på dem och hjälp barnet att börja samtalet.

Bild:TT

6. Prata om hur ni väljer att engagera er

Fundera om det finns något som ni i er familj kan och vill göra för att hjälpa till. Det kan vara att ge pengar eller något annat till en enskild person som tigger, eller bidrag till en hjälporganisation som hjälper tiggarna. Det viktigaste är inte om man väljer att ge pengar eller inte, utan hur man bemöter de människor som sitter på gatan.

Bild:TT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
var den här listan hjälpsam?
Tack för din röst!