1 av 4
- Foto: TT
2 av 4
- Foto: Ap / TT
3 av 4
- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery/TT
4 av 4
- Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så ska regeringen stoppa terrorresor

Två socialdemokratiska ministrar vill kriminalisera terrorresor.


Redan under tisdagen kom uppgifterna om att den svenska regeringen funderar på en lagändring som i framtiden ska hindra terrorresor – och nu på torsdagsmorgonen bekräftas det av en debattartikel i Dagens Nyheter. Det är de båda socialdemokratiska ministrarna Anders Ygeman, inrikesminister, och Morgan Johansson, justitieminister, som tillsammans skriver att det ska bli hårdare tag.

Bild: TT

Allra mest gäller det att stoppa personer som reser iväg för att strida för IS, något som cirka 300 svenskar gjort enligt Säpos bedömningar. "Det ska också bli straffbart att finansiera, organisera eller i övrigt underlätta en sådan resa", skriver Ygeman och Johansson i debattartikeln.

Debattartikeln kommer efter att Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten, i slutet av förra året fick i uppdrag att ta fram lagförslag om hur terrorresor kan kriminaliseras, en utredning som överlämnades under tisdagen.

Bild: TT

"Det är fullständigt oacceptabelt att svenska medborgare reser till ISIL, finansierar organisationen, eller strider för organisationen. Tilläggsdirektiven om kriminalisering av stridande för terrororganisationer som regeringen i dag beslutat ska ses i ljuset av detta", skriver ministrarna och fortsätter med att påpeka att IS "främsta måltavla är de muslimer som inte delar organisationens vantolkning av religionen" i Syrien och Irak men att det även kan vara en säkerhetsfara i Sverige.

Bild: TT

"De människor som bor här och har valt att ansluta sig till ISIL kan utgöra ett allvarligt hot om de återvänder. Kriminalisering är naturligtvis inte den enda åtgärden som kan förhindra det men är en viktig del av åtgärderna mot terrorism. Det behövs också förebyggande insatser mot bland annat radikalisering och rekrytering", skriver Ygeman och Johansson.

Man skriver att regeringen i augusti kommer att presentera en samlad strategi mot terrorism där "att skärpa lagstiftningen och kriminalisera stridandet med terrorgrupper är en viktig del" men också att förebyggande insatser alltid komemr att vara viktiga.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.