Dubbelt så många har anmälts för fusk som tidigare år.
1 av 3
Dubbelt så många har anmälts för fusk som tidigare år. - Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT
Bland annat personer som har slutat studera men fortfarande tar ut studiebidrag.
2 av 3
Bland annat personer som har slutat studera men fortfarande tar ut studiebidrag. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / TT
CSN tror inte att fler fuskar, utan menar att de har arbetat effektivare med att hitta de som gör det.
3 av 3
CSN tror inte att fler fuskar, utan menar att de har arbetat effektivare med att hitta de som gör det. - Foto: Ap / TT

Allt fler polisanmäls för att fuska med CSN

Studenter har lurat till sig 9 miljoner.


Nya siffror från CSN visar att det är fler än vanligt som har polisanmäls av CSN. Bara i år har studenter hunnit lura till sig 9 miljoner kronor, skriver Sveriges Radio.

164 personer har anmälts i år, till skillnad från 94 personer samma period förra året. Studenter lurar bland annat till sig pengar genom att ljuga om att de studerar utomlands eller genom att fortsätta ta emot bidrag trots att de slutat studera.

– Till exempel lämnat in en förfalskad handling till oss, till exempel att man avbrutit sina studier utan att anmäla till oss eller att man läser i lägre omfattning än vad man blivit beviljad studiemedel för, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker på CSN, till SR.


Bildkälla: TT

De vanligaste påföljderna för de som blir påkomna är dagsböter eller villkorlig dom. CSN gör en granskning varje år för att kontrollera att studenter får rätt studiestöd. Att det är ovanligt många som anmäls i år beror enligt Rönnblom inte på att fler studenter fuskar, utan på att CSN arbetat mer med att hitta de som gör det.

– Dels att vi är fler som jobbar med bidragsbrott, men också att vi har ändrat våra arbetssätt och blivit mer effektiva i hur vi jobbar, vilket också innebär att vi hinner anmäla fler under samma period. Många av de satsningar vi gör nu är långsiktiga och kommer ge resultat först i höst och under nästa år. Det gäller både utbildning och nya arbetssätt, säger hon till SR.

CSN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bidrag från CSN?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

2 timmar sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.