Tar lån för att resa.
1 av 4
Tar lån för att resa. - Foto: TT-montage
Något som Säpo tror sker i stor utsträckning.
2 av 4
Något som Säpo tror sker i stor utsträckning. - Foto: tt bild
Och det är svårt att stoppa.
3 av 4
Och det är svårt att stoppa. - Foto: tt bild
Sms-lån och blancolån vanligast.
4 av 4
Sms-lån och blancolån vanligast. - Foto: Ap/TT bild

IS finansieras med skattefiffel i Sverige

Bedrägerier kring nyligen startade mobiltelefonföretag och lån utan säkerhet finansierar terrorresor menar Säpo.


Lån utan säkerhet, så kallade blancolån och sms-lån, samt momsbedrägerier med nystartade mobiltelefonföretag är med och finansierar svenskars terrorresor till IS i Syrien. Det säger Säkerhetspolisen, Säpo, till Sveriges Radio.

Omkring 300 personer tros ha åkt från Sverige för att strida för IS. Säpo håller just nu på att spåra pengarna.


Bildkälla: TT Bild

– Just nu är det två exempel som vi ser alldeles för ofta. Det ena är att man gör momsbedrägerier via nyöppnade mobiltelefonföretag. Där företag som inte haft någon verksamhet tidigare plötsligt har mångmiljonomsättning. Här pågår flera utredningar hos Ekobrottsmyndigheten och vi kan se att i stort sett samtliga fall förekommer våra aktörer på ett eller annat sätt, säger Martin Frimansson, expert på terrorfinansiering hos Säkerhetspolisen, till SR.

Det som ökat mest är privata lån som är enkla att ta, till exempel blancolån, sms-lån eller leasing av bilar.

– Det andra fallet är när resenärer precis innan de åker tar blancolån via internet, eller så kallade lån utan säkerhet, hos kreditinstitut och banker. Det är lån upp till 300 000 kronor. De tar de så många lån de hinner på samma gång, säger Martin Frimansson till SR.

Frimansson menar att detta är den absolut vanligaste finansieringen för resorna. Han säger att lånen och pengarna skapar möjligheter för personer att få högre ställning när de väl kommer ner till Syrien.


Bildkälla: TT Bild

Att veta huruvida en låntagare planerar att åka på terrorresa eller ej är inte den lättaste uppgiften för Säpo. Frimansson framhåller att ett samarbete med institut och banker är viktigt.

– Det kan hända, och det händer faktiskt. Men att hindra någon från att åka, det kan vara lite svårt. Det beror på, hinner vi få fram bevis för att det är bedrägeri på gång, då kan vi utnyttja det. Men det bästa är ju faktiskt att både banker och kreditinstitut ser att det här avviker från det normala i så milda grad att de vill inte ens delta i det här. Att de vill inte låna ut, eller inte vill hjälpa till med transaktionerna, eftersom de inte får en rimlig förklaring om vad pengarna ska användas till.

/
/
/
Lan
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.