Forskaren Max Waltman vill se ett porrförbud.
1 av 3
Forskaren Max Waltman vill se ett porrförbud. - Foto: SVENSKA DAGBLADET/ TT Bild
Veronica Palm (s) vill utreda frågan.
2 av 3
Veronica Palm (s) vill utreda frågan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
På Island har man tillsatt en liknande utredning.
3 av 3
På Island har man tillsatt en liknande utredning. - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild

Forskaren: Porr borde förbjudas i Sverige

Utnyttjande, våld och sjuka ideal ligger bakom förslaget.


Max Waltman är statsvetare på Stockholms universitet och har forskat kring porr och hur det påverkar de medverkade men också de som konsumerar den.

Waltman presenterade sin forskning under Almedalens tredje dag. Han menar att våld förekommer väldigt ofta i så kallad kommersiell porr – i nästan 90 procent av de mest populära porrfilmerna. Att lagstifta emot pornografi är enda lösningen, menar han.

– Jämför det med rökning. Hur skulle man ha stoppat folk från att röka inne på restauranger, utan att göra det förbjudet, säger han.

Waltman får medhåll bland annat från socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm. Hon menar att en utredning måste påbörjas.

Bildkälla: TT Bild

– Vi har ju ett mål om ett jämställt samhälle, och porr är ett av de yttersta teckena på omjämställdhet. Därför bör man utreda, och se hur en eventuell lagstiftning kan se ut, säger hon.

Även representater från Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Feministiskt Initiativ, Liberala Ungdomsförbundet och Vänsterpartiet håller under diskussionen med om vikten av en utredning.

Men det kommer nog inte ske snart, även om behovet verkar finnas.

– Det är inte en fråga som regeringen jobbar med nu. Därför är det inte sannolikt att det blir en utredning den här mandatperioden, säger Annika Hirvonen, miljöpartistisk riksdagsledamot.

På Island håller man på med en liknande utredning. Strippklubbar är sedan 2010 förbjudna i landet.

/
/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!