Rekordmånga har skolkat under läsåret 2014/2015.
1 av 3
Rekordmånga har skolkat under läsåret 2014/2015. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hela 22 000 har skolkat så pass mycket att de får indraget CSN.
2 av 3
Hela 22 000 har skolkat så pass mycket att de får indraget CSN. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Inte så kul om man vill få vardagen att gå ihop.
3 av 3
Inte så kul om man vill få vardagen att gå ihop. - Foto: JESSICA GOW / TT

​Så många elever skolkade bort sitt studiebidrag

Siffran ska vara rekordhög.


Nu är det sommarlov och Sveriges elever har ledigt. Men det är rekordmånga av eleverna som har tagit "ledigt" lite här och då under läsåret 2014/2015. Hela 22 000 elever har skolkat så pass mycket att de har fått sitt studiebidrag indraget, rapporterar SVT.

– Det är ju rekordhögt. Men det tydliga är att ökningen ändå avtagit senaste åren, säger Andreas Dahlqvist, utredare vid CSN, till SVT.

Så även om siffran är rekordhög är det inte en så stor ökning från förra året. Men hur det kommer sig att det ökat över huvudtaget kan inte Andreas Dahlqvist svara på.

Gotland toppar listan när det kommer till länet med högst andel skolkare. På andra plats kommer Stockholm, följd av Skåne och Södermanland.

Bildkälla: TT Bild

Av de som skolkar är flest pojkar, dessutom rapporterar friskolor skolk mer än kommunala skolor. Enligt Andreas så har CSN ingen kunskap om varför det är så.

– Det vi ser är att rapporteringen är mer ojämn på fristående skolor. Vi har både fler som rapporterar många elever, och fler som rapporterar inga elever alls, säger Andreas Dahlqvist till SVT.

CSN
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att dra in bidraget om man skolkar mycket?
Tack för din röst!