Hagamannen släpps i slutet av juli.
1 av 2
Hagamannen släpps i slutet av juli. - Foto: Scanpix / TT
Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff.
2 av 2
Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff. - Foto: Scanpix

Tingsrättens beslut – Hagamannen får återvända till Umeå

På fredagseftermiddagen beslutade Umeå tingsrätt om hur Hagamannen kommer få röra sig när han är frigiven.


Niklas Lindgren, Hagamannen, överklagade Övervakningsnämnden beslut om att han inte får röra sig i Umeå kommun när han är villkorligt frigiven. Nu har Umeå tingsrätt sagt sitt – han får återvända till Umeå.

Bildkälla: Faksimil

Den 28 juli kommer Hagamannen att bli villkorligt frigiven och Övervakningsnämnden satte tidigare upp vilka villkor som gäller. De beslutade att han inte skulle få vistas i Umeå eller i kranskommunerna. Detta på grund av att det finns en hög risk för återfall och för att hotbilden mot honom är stor. Ett beslut som Hagamannen överklagade. Han själv menade bland annat att en sådan geografisk begränsning skulle försvåra återanpassningen till samhället – med hänvisning till sina familjeförhållanden. Och nu har han fått sin vilja igenom – en av vår tids värsta våldtäktsmän kommer att få återvända till staden som han försatte i skräck.

Umeå tingsrätt menar att Övervakningsnämndens skäl till beslutet om geografisk begränsning inte var tillräckligt starka. Bland annat står följande i beslutet från tingsrätten:

"Att det finns en stor hotbild och ett stort agg och en motvilja mot Niklas Lindgren i det geografiska område där han varit brottsligt aktiv kan inte uteslutas. Detta skulle kunna försvåra Niklas Lindrgrens återanpassning i samhället men för att kunna begränsa Niklas Lindgrens rörelsefrihet enligt lag måste det dessutom krävas att det på grund av hotbilden finns en ökad risk för återfall i brott. Tingsrätten bedömer att så inte är förhållandena i detta fall. Vid sådant förhållande kan en hotbild eller agg inte ensamt ligga till grund för ett beslut att meddela Niklas Lindgren vistelseförbud."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.