1 av 4
- Foto: Facebook / TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: Svenska Dagbladet / TT

Morgontrött polis stoppade bilist – hyllas efter episkt misstag

"Det är svårt att vara på topp alltid."


Ett inlägg som polisen Per Glittmark, som jobbar i Sjuhärad, postade på Facebook under söndagsmorgonen har gjort enorm succé. Inlägget har 31 000 likes och 2 000 shares i skrivande stund, och det är lätt att förstå varför.

Det hela är nämligen en väldigt rolig berättelse om ett kanske ännu roligare missförstånd.

"Klockan var 05.30 och efter en hektisk natt skulle vi kontrollera nykterheten i trafiken. Jag vinkade in personbilen till vår kontrollplats. Vi sa lite vänlighetsfraser till varann innan jag bad honom göra ett utandningsprov. Mannen ifrågasatte direkt att HAN skulle göra det. Jag svarade vänligt att om de ville fortsätta resan, var han allt tvungen att blåsa", skriver polisen Per.

Bildkälla: TT Bild. Obs. Genrebild

Därefter började bitarna falla på plats.

"Mannen såg uppriktigt förvånad ut, men log och skulle precis blåsa när kompisen bredvid sa att han kan blåsa i stället. Jag gnuggade mina ögon och konstaterade att ratten satt på "fel" sida i bilen. Skrattet från mig och personerna i den högerstyrda bilen, hördes nog långt ut i Sjuhäradsskogarna."

Det är inte alltid lätt att jobba natt. Något som Per alltså fick känna på. Han avslutar inlägget med ett ödmjukt konstaterande:

"Det är svårt att vara på topp alltid. Fortsätt kämpa alla skiftarbetare!"


Bildkälla: Facebook

Tidningen GT har pratat med polisen Per. Trots att det inte hände något allvarligt och att inlägget får många att skratta vill han ändå lyfta allvaret i situationen.

– Jag tror många skiftarbetare kan känna igen sig, vare sig det handlar om poliser eller ambulanspersonal. Det ställs oerhörda krav på oss i dag och vi kan ibland jobba tolv timmar i sträck. Man har knappt tid att äta. Det är väldigt underbemannat, säger Glittmark och liknar situationen vid personalsituationen inom vård- och omsorgsbranschen, säger han till GT och fortsätter:

– Det resulterade bara i ett skratt den här gången. Men mellan raderna hoppas jag det ska väcka tankar. Man vet inte vad för misstag som kan ske på grund av utmattning. Hur mycket kan man arbeta innan man gör oskyldiga fel som får allvarliga konsekvenser? Jag tror att det redan nu sker misstag. Man ska inte underskatta den mänskliga faktorn. Vi är bara människor. Vi kan inte arbeta dygnet runt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Misstänkt handgranat på polisstation

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.