1 av 4
- Foto: tt bild
2 av 4
- Foto: tt bild
3 av 4
- Foto: TT bild
4 av 4
- Foto: TT bild

Högsäsong för klamydia – det här måste du tänka på

Sommaren är snart slut. Det innebär värsta klamydiatiden på året. Nyheter24 pratade med en expert om vad det här innebär för dig.


Nu när sommaren lider mot sitt slut så ökar samtidigt klamydiafallen i Sverige. Augusti och september är de månaderna på året då flest fall rapporteras in, och enligt Anna Blom, barnmorska på RFSU, är det inte så konstigt.

– Under sommaren så har folk fler oskyddade kontakter, sen går de och testar sig och då hittar vi klamydia. Sen spårar vi klamydian och då blir fler uppmanade att gå och testa sig, säger Anna Blom till Nyheter24. Hon menar att det finns ett väldigt bra sätt att skydda sig.

  • Använd kondom!

– Nummer ett är att alltid använda kondom vid penetrationssex, det skyddar bra mot klamydia. Klamydia smittar lätt, så det är viktigt att använda kondom hela tiden. Vi möter ofta folk som använt kondom i början av en relation, men sedan slutat med det utan att testa sig.

Det finns många missuppfattningar om hur klamydia smittar, och du kan faktiskt smittas av andra typer av sex än penetrationssex. Även vid oralsex kan smittan föras vidare.

– Klamydia kan även smitta vid oralsex även om det inte är lika vanligt. Slidan och urinröret är vanligast och smittan kan även finnas i ändtarmen, fortsätter Anna Blom.

  • Men vad ska man göra om man misstänker att man kan vara smittad?

– Då ska man uppsöka en mottagning och då bedömer vi vilka tester som är nödvändiga. Testet är lätt att göra och är inte smärtsamt alls. Tycker man det är jobbigt att gå till en mottagning kan man på många håll i landet få ett test hemskickat till sig. Då får man ju förstås hjälp om det visar sig att man har klamydia.

Viktigt att tänka på är att klamydia ofta inte visar några symptom alls, därför är det viktigt att testa sig när man haft oskyddat sex. Det är inte bara för din skull, även också för andras skull. När du testas positivt för klamydia spåras smittan till andra du haft sex med, och då måste du uppge vilka du haft lite skoj med.

– Det är viktigt att uppge de kontakter man har haft. Det kan kännas jobbigt, men man får se det som att man gör en god gärning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du testa dig för klamydia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.