Polis tömde ockuperad Malmömoské

Polisen i Malmö tömde i morse den källarlokal i stadsdelen Rosengård som använts som moské trots ett stängningsbeslut.


Polisen i Malmö har inlett en aktion mot den källarlokal i stadsdelen Rosengård som använts som moské. Lokalen har varit ockuperad sedan den 24 november efter ett stängningsbeslut, men tömdes av polisen vid åttatiden på måndagsmorgonen.

Tömningen har gått lugnt till väga. Det var tre personer i åldrarna 16-18 år där när vi kom och alla tre har fått följa med till förhör, säger Mikael Persson, informatör på Skånepolisens länskommunikationscentral.

TT:s reporter på plats rapporterar om upprörda känslor bland dem som samlats utanför moskélokalen, där bland annat polisens avspärrningar rivits ned.

Polisens ansvarige för insatsen på plats, Mattias Lindbom, bedömer dock att man har en dialog med de församlade och att beslutet att stänga lokalen verkar accepteras.

Basem Mahmoud, talesman för svensk-jordanska vänskapsföreningen, säger till TT att polisen har svikit en överenskommelse och visat bristande respekt för moskén genom att gå in med ytterskor och hundar.

– Jag befarar att det här kan leda till oroligheter, säger Mahmoud.

De tre ungdomar som omhändertogs av polisen misstänks för olaga intrång.

Lokalen på Ramels väg har använts av Islamska kulturföreningen i drygt 15 år, men nu är föreningen uppsagd för att fastighetsägaren vill använda lokalen till annat. Föreningen har utnyttjat lokalerna både som gudstjänstlokal och till bland annat läxläsning och som träffpunkt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!