Sluta lämna djur i varma bilar, säger Svenska Djurambulansen.
1 av 2
Sluta lämna djur i varma bilar, säger Svenska Djurambulansen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
2 av 2
- Foto: tt bild

Ambulanspersonalen: Nu får det vara nog

Svenska Djurambulansen har fått nog av att folk lämnar djur i varma bilar.


I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver Svenska Djurambulansen:

"Jag orkar inte höra en ursäkt till.

Read my lips.

Lämna inga djur i bilen."

Johan Calmestrand, ansvarig för sociala medier och tidigare ordförande för Svenska Djurambulansen, är trött på hur folk behandlar sina husdjur.

– Vi har under alla år kommunicerat det budskapet, men någonstans så får det vara nog. Vi hade ett ganska allvarligt fall med sex hundar i en bil i Stockholm och det känns som att folk aldrig lär sig. Nu tänkte jag att vi skulle sätta ner foten, säger han till Nyheter24.

Det är oftast polisen som slår larm.

– Allra oftast när vi får den typen av larm så får vi det av polisen. Folk har sett djuren eller slagit in en ruta för att släppa ut djuren, våran uppgift är oftast att köra djuren till sjukhus, säger Calmestrand.

Ett sätt som du kan se ifall ett djur far illa är om en hund flämtar, gläfsar eller är utslagen. Och det är inte bara i gassande sommarvärme som det är farligt för djuren.

– Det sker även på våren och en bit in på hösten, det räcker att det är 15-20 grader och stängt i bilen. Temperaturen kryper upp fort.

Har du någon uppmaning till folk?

Tänk på hur du tar hand om dina egna djur, behöver du verkligen ta med hunden till affären? Sedan se till andra, ser du ett djur i en bil, så ska du agera.

Vad har man rätt att göra?

– Enligt lag får du agera i en situation som handlar om liv och död för ett djur, däremot är det alltid till din fördel om du har ett vittne eller om du ringt polisen och berättat vad du tänker göra. Men du har rätt enligt lag.


Enligt Johan Calmestrand är många inte medvetna om hur farligt det är att lämna djuren i bilen.

– Hundar har inte förmågan att svettas som vi människor, djur kan få inre skador och det går fortare än du tror.

Och för djuren handlar det om liv och död.

– Vi har hämtat både medvetslösa och livlösa hundar i bil som har varit döda när vi kommit fram till sjukhus. Det handlar inte om att lämna dem i bilen en hel arbetsdag, det kan gå fort om det är varmt ute.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!