Linus Fremin berättar om vad hans pojkvän utsatte honom för.
1 av 3
Linus Fremin berättar om vad hans pojkvän utsatte honom för. - Foto: Linus Fremin
Han tog aldrig kontakt med polisen om händelsen.
2 av 3
Han tog aldrig kontakt med polisen om händelsen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
I höst öppnas Sveriges första mottagning för våldtagna män på södersjukhuset.
3 av 3
I höst öppnas Sveriges första mottagning för våldtagna män på södersjukhuset. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/ TT Bild

Linus blev våldtagen – av sin egen partner

Det tog ett tag innan Linus förstod att han var utsatt för en våldtäkt.


Våldtäkt mot män

Cirka 5 procent av männen har någon gång i livet blivit utsatta för sexuella övergrepp, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet.

– Jag hade aldrig någonsin läst om en man som hade blivit våldtagen och mansrollen i samhället säger oss att en man ska vara stor och stark och kunna skydda sig från sådana övergrepp, säger han till Nyheter24.

Det var när Linus Fremin var runt 20 år som han blev han våldtagen av sin pojkvän. Men det var inte förrän senare som han insåg att det var våldtäkt som han blivit utsatt för. Linus berättar att deras förhållande var bra i början och att han var väldigt kär. Men att allt började gå utför när de flyttade ihop.

Det visade sig att hans pojkvän hade ett aggressivt humör och att han kunde bli arg väldigt snabbt.

– Sen så eskalerade det och han började slå mig.

När Linus ser tillbaka på den tiden så inser han att han långsamt hade blivit underlägsen och nedtryckt i förhållandet. Att han redan var i pojkvännens våld även innan våldet blev fysiskt.

– Det var såklart en chock när han slog mig första gången, men det är konstigt hur snabbt man vänjer sig.

Misshandeln övergick i sexuellt våld

Den fysiska misshandeln gick sedan över i sexuellt våld. När de skulle ha sex ville pojkvännen ha analsex. Något som Linus insåg att han inte ville.

– När jag sa tydligt att jag inte ville och inte gillade det så pentrerade han mig ändå, med all sin kraft.

Linus berättar att han började blöda och att han försökte få bort honom. När det var över duschade Linus bort allt blod och grät.

– Men så på något sätt var jag så utplånad och tom så när jag såg honom sitta på sängen och gråta, så tyckte jag mer synd om honom än om mig själv.

Sen förändrades deras relation ytterligare. Linus sa aldrig nej när pojkvännen ville ha sex, då han blivit så rädd för honom – vilket på något sätt också är sexuella övergrepp, menar Linus.

De gjorde slut och efter en tids bearbetning förstod Linus att pojkvännen utsatt honom för en våldtäkt. Eftersom han inte insåg det tidigare, kontaktade han aldrig polisen.

– Om inte jag trodde att män kunde bli våldtagna, hur skulle då vården och polisen förstå?

Bildkälla: TT Bild

För lite kunskap kring våldtagna män

Linus började istället skriva om händelsen och dela med sig av sin historia offentligt, då han kände att det pratas och skrivs för lite om män som blir våldtagna.

– Kvinnor berättar, men inte män och det är synd, de berättelserna kommer inte fram.

Han tycker inte att det hänt så mycket sedan han själv blev våldtagen. Det pratas för lite om män som blir våldtagna, det allmänna pratet om våldtäkt handlar främst om kvinnor.

– Jag vill inte förminska våldtäkter mot kvinnor överhuvudtaget, då det är flest kvinnor som blir utsatta. Men det finns alldeles för lite kunskap och forskning kring våldtagna mäns erfarenheter.

Därför välkomnar han att man ska öppna Sveriges första mottagning för våldtagna män på Södersjukhuset i höst. Vilket är ett steg åt rätt håll menar han.

– Men den här kunskapen om våldtagna män måste finnas i hela landet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.