Varnar.
1 av 4
Varnar. - Foto: TT
Mats Dillén.
2 av 4
Mats Dillén. - Foto: TT
Det finns en risk för en bostadsbubbla.
3 av 4
Det finns en risk för en bostadsbubbla. - Foto: TT
Vilket det nu också varnas för.
4 av 4
Vilket det nu också varnas för. - Foto: TT

Varningen: Svenska bostadsmarknaden kan komma att krascha

Sverige kan vara på väg in mot en bostadsbubbla, något som Konjunkturinstitutet nu varnar för – för första gången i modern tid.


Det här är trist nyheter för väldigt många – Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. För första gången i modern tid varnar nu Konjunkturinstitutet för att den svenska bostadsmarknaden faktiskt riskerar att krascha, det berättar SVT.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

Bild: TT

Anledningen? De ständigt ökande bostadspriserna. I Sverige är en bostad nu dubbelt så dyr som för tio år sedan, skriver SVT, och det verkar fortsätta.

– Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet, säger Dillén till SVT.

Bild: TT

Nu går det inte längre att förklara det med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i en rapport. Enligt SVT har dessutom flera internationella organisationer varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden – och säger att den måste bromsas.

Bild: TT

Något som Dillén alltså håller med om.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger han till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!