1 av 4
- Foto: TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: TT

Varningen: Därför måste nyblivna föräldrar släppa mobilen

I ett tidigt skede är det viktigt att ge barnet mycket uppmärksamhet. I synnerhet under amning. Nu flaggar svenska barnmorskor för riskerna med att vara fast i telefonen i stället för i barnens ögon.


Att presentera sin nya familjemedlem för sina vänner i sociala medier är vardagsmat. Men är det verkligen bra att hålla igång mobilaktiviteten när barnet kommer?

Nej, menar ett antal barnmorskor som nu varnar för att amning och kontakt till barnet kan bli lidande.


Bildkälla: TT

Enligt Aftonbladet är diskussionen stor i Norge, där sex sjukhus larmat om risker. Något som även svenska barnmorskor gör.

– Vi har förståelse för att man vill uppdatera att "nu har barnet kommit", men redan på BB gäller det att vara närvarande mot barnet, säger Elisabeth Hjärtmyr, till Aftonbladet.

Att vara närvarande och aktiv när barnet matas är framförallt viktigt. Hjärtmyr poängterar vikten av att pausa från mobilen.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Att det är så mycket mobil i stället för att vara med barnet, det är superviktigt att stanna upp och ta ett steg ifrån, säger hon till Aftonbladet.


Bildkälla: TT

Ögonkontakt och uppmärksamhet är viktigt för att man som förälder ska kunna läsa av barnets signaler, få bra kontakt och lära känna barnet bättre.

– Ligger barnet själv och föräldern tittar i mobilen så uppfattar man inte signalen och det har stor påverkan på hur amningen blir långt senare, säger hon.

Svenska Barnmorskeförbundet står bakom Hjärtmyrs varning och enligt ordföranden Ingela Wiklund uppmanas nyblivna föräldrar att ta ett break från luren. Några förbud på förlossningskliniker är det ännu inte tal om. I stället tror Wiklund på bra kommunikation och ett ansvarstagande hos föräldrarna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!