Spritglass
1 av 2
Myndigheterna vill stoppa glassen. - Foto: n1ice company/tt bild
Alkohol i glassen
2 av 2
Företaget jämför det med en likörpralin. - Foto: n1ce company

​Här säljs spritglassen – helt öppet och med hemkörning

Trots hög alkoholhalt så ska det hela vara helt lagligt – men tillverkaren menar att tanken inte är att man ska bli full.


Trots en rekommenderad ålder på 18 år så kan sajten mathem.se sälja glass med hög alkoholhalt till vem som helst, när som helst. Helt lagligt.

Glassen N'Ice Cocktails, som har en alkoholhalt på fem procent, räknas inte som en dryck eftersom den äts fryst. Den är marknadsförd av Sebastian Ingrosso, och tillverkas av Sia Glass. Den räknas som alkoholhaltigt preparat och är därför inte mer olaglig än till exempel parfym eller rengöringsmedel.

– Det är ett tilltugg, ingen drink. Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl. Vi har alkohol i för smakens skull, för att det ska kunna smaka som drinkar som Mojito, säger Mikael på N1ce Company till GP.

Han menar att glassen kan jämföras med en likörpralin.

Men från myndighetshåll vill man att lagen ses över.

– Vi har haft diskussioner med Socialdepartementet. Men det finns en tröghet, en förändring kan inte ske över en natt, det krävs ett riksdagsbeslut, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten.

Enligt N1ce Company sålde glassen slut på två dagar efter att den började säljas på mathem.se, skriver Göteborgs-Posten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.