Säpo ser inte vit-makt-miljön som ett demokratihot.
1 av 3
Säpo ser inte vit-makt-miljön som ett demokratihot. - Foto: TT
Istället delar de ut flygblad eller håller torgmöten med aggressiv ton.
2 av 3
Istället delar de ut flygblad eller håller torgmöten med aggressiv ton. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Enligt Säpo begår vit-makt-miljön inte ofta brott i någon organisations namn.
3 av 3
Enligt Säpo begår vit-makt-miljön inte ofta brott i någon organisations namn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Säpo: Vit-makt är inte ett hot mot demokratin

Våldsattentat och bränder har skakat Sverige den senaste tiden. Men Säkerhetspolisen ser inte vit-maktmiljön som ett demokratihot.


Förutom islamistisk jihadism och den autonoma vänstern brukar det talas om vit-makt när det gäller våldsbejakande extremism. Och den har på senare tid tagit mer plats i Sverige.

Flödet har dominerats av rapportering kring skolattacken i Trollhättan som klassats som ett hatbrott med rasistiska förtecken. Även de många mordbränderna på asylboenden verkar i många fall ha främlingsfientliga motiv. Och troligen rör det sig om ensamma gärningsmän, skriver KIT.

Trots upptrappningen av den typen av gärningar ser Säkerhetspolisen inte vit-maktmiljön som ett hot mot demokratin.

– Brott begås mot meningsmotståndare. Vår bedömning är inte att vit-makt-miljön utgör ett hot mot demokratin i sig. Om de nu skulle ha en avsikt eller en dröm om att genomföra en statskupp så menar vi att de inte har den förmågan, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till KIT

Han menar att vit-makt-miljön sällan begår brott i en organisations namn, utan gör saker som uppfattas som brottsligt i juridisk mening. Som att dela ut flygblad och att hålla aggressiva torgmöten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!