1 av 2
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program.
2 av 2
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program. - Foto: Faksimil/TV4

Efter kritiken om rasism – operan drar tillbaka reklam

Kungliga Operan svarar nu på kritiken de fått för reklambilden. Artisten Adam Tensta är en av flera som skrivit kritiskt om bilden.


Under de senaste dagarna har det debatterats på sociala medier. Anledningen är en bild som Kungliga Operan använt i sin reklam för "Svansjön". Adam Tensta var bland av flera som ifrågasatte bilden på sin Facebook:

"Ser ni mönstret? Operan som redan är en av de mest konservativa institutioner 'vi' har, väljer att porträttera en mörkhyad person på detta sätt", skrev artisten.


I ett Facebookinlägg på onsdagsmorgonen skriver Kungliga Operan att de nu har valt att ta bort bilden från sitt skyltfönster.

"Vi har fått frågor om denna bild och har därför valt att ta bort den från vårt skyltfönster. Vi förstår att den kan upplevas problematisk tagen ur sitt sammanhang", skriver de.

"Vår intention var att visa ett kärleksmöte ur det konstnärliga verket Svansjön av koreografen Mats Ek och mannen på bilden är en av Kungliga Balettens bästa dansare varför han har fått rollen som prinsen och syns på affischen", fortsätter de och avslutar:

"Vi är glada att Adam Tensta med flera har valt att lyfta bilden och välkomnar ett fortsatt samtal om kulturens och bildens roll i samhället."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).