Hoppsan Säpo.
1 av 2
Hoppsan Säpo. - Foto: TT / Faksimiler Twitter
Terrorforskaren Magnus Norell är kritisk.
2 av 2
Terrorforskaren Magnus Norell är kritisk. - Foto: TT

Så hånas Säpo och media efter turerna kring tidigare misstänkte terroristen

Från experter till privatpersoner på Instagram – nu skrattar alla åt media och Säkerhetspolisens arbete.


Det här har hänt: Säkerhetspolisen grep en man misstänkt för terrorbrott i torsdags under stort polispådrag. Tre dagar senare släptes han på fri fot och alla misstankar avskrevs.

Men under tiden mannen var frihetsberövad spreds polisens bild på mannen och mannens namn. Nu rasar kritiken mot Säpo och media.

Svt skriver om terrorforskaren Magnus Norell som var kritisk mot Säpo redan innan mannen släpptes och som sedan kallat det hela för "väldigt märkligt".


Bildkälla: TT

– Det hade varit mer taktiskt att ta in honom diskret, att vara häktad för skäligen misstanke får man finna sig i i ett rättssamhälle, istället för att gå in med buller och bång och insatsstyrka med sköldar och vapen, säger Norell till Svt.

När Dagens Nyheter frågar Säpo varför man gick ut med namn och bild på mannen svarar kommunikationschefen Mark Vadasz så här:

– Ursprungsinformationen är av allvarlig karaktär, och därför agerade vi utifrån den information som vi hade. Vi informerade åklagaren som då fattade beslut om att anhålla den tidigare misstänkte personen. Det var viktigt att agera skyndsamt.

Säpo får samtidigt mycket kritik på sociala medier. Bland annat Pirat Bay-grundaren Peter Sunde har dissat Säpo och Twitter och Instagram svämmar över av hån.


Bildkälla: Faksimil / Twitter


Bildkälla: Faksimil / Twitter


Bildkälla: Faksimil / Instagram


Bildkälla: Faksimil / Instagram

Media

Också media får kritik – i media.

Åsa Lindeborg skriver på Aftonbladet: "Det går inte an att Säpo uppträder som Dupond och Dupont, den svenska journalistkåren tar sig fram som Kling och Klang och politikerna låter som Bill och Bull."

Oisin Cantwell, så samma tidning, vill att medier och Säpo rannsakar sig själva.

Om folk på sociala medier drev med Säpo är det en annan, hårdare ton mot medierna. Många är besvikna på att bilderna publicerades.


Bildkälla: Faksimil / Twitter


Bildkälla: Faksimil / Twitter


Bildkälla: Faksimil / Twitter

Efter att alla misstankar mot mannen avskrevs har Nyheter24 avpublicerat alla bilder på honom och rensat bort hans namn från sajten.

– I och med att den tidigare anhållne 22-åringen släppts fri och inte längre är misstänkt för förberedelse av terrorbrott har Nyheter24 valt att avpublicera hans namn och bild från samtliga artiklar. De nya uppgifterna gör det inte längre motiverat att ha det publicerat på sajten, säger Nyheter24:s chefsredaktör Henrik Eriksson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.