SMHI varnar för starka vindar under dagen.
1 av 3
SMHI varnar för starka vindar under dagen. - Foto: Ap / TT
I går dog två personer i Norge till följd av vädret.
2 av 3
I går dog två personer i Norge till följd av vädret. - Foto: Ap / TT
Blåsigt.
3 av 3
Blåsigt. - Foto: TT

SMHI: Storm drar in över Sverige

SMHI varnar för hårt väder som drar in över Sverige under fredagen. Det skulle i värsta fall kunna drabba allmänheten svårt.


SMHI:s varningar

Klass 1: Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner

Klass 2: Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Klass 3: Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Under fredagen går SMHI ut med ett larm om att juldagen blir extremt blåsig. Värst kommer Jämtlands- och Härjedalsfjällen drabbas med storm. Stormbyar kommer även att ske i större delen av södra Norrland. Över Lapplandsfjällen ökar vinden samtidigt till hård eller mycket hård.

Det slår även till i nordöstra Götaland och sydöstra Svealand med mycket hårda vindbyar. Under julaftonskvällen meddelade SMHI att det ökat till klass 2-varning för hela södra Norrland, alltså Gävleborgs län, Västernorrlands län, Jämtland och Härjedalen.

– Det är ett lågtryckscentrum som ligger över Norska havet och som genererar en del blåsigt väder. Vi har varningar för mycket hårda vindar över södra Sverige, framför allt över Västra Götaland. I Jämtland är det risk för storm, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Under julafton förolyckades två personer i Norge med koppling till vädret. I Oslo dog en kvinna när en flaggstång knäcktes och en man omkom när han rycktes ut till havs av en våg, rapporterar TT enligt Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!