Tjej blåses snö med temperatur och frost i bakgrunden
Den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige är 52,6 minusgrader. - Foto: TT/Pixabay (Montage)

Här är det svenska köldrekordet – och det är sjukt kallt

Burr. Det är ofta riktigt kallt i Sverige på vintrarna. Men om vi kikar tillbaks i tiden – vilken är den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts? Det kyliga svaret får du i den här artikeln.


Ja, visst är det ofta kallt här i Sverige. Men den temperaturen du känner nu är antagligen ändå långt ifrån de kallaste temperaturerna som mätts upp i landet. Och verkligen overkligt långt ifrån köldrekordet.

Fryser du inte lite av att bara läsa den här texten? Bild: TT

Vi börjar där – den kallaste temperaturen som någonsin officiellt uppmätts i Sverige är minus 52,6 grader (!!!). Den iskalla väderleken möttes invånarna i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen av den 2 februari 1966.

Ibland möts man av rekordet minus 53,3 grader från Malgoviks folkskola, väster om Vilhelmina. Det här är dock inte mätt "officiellt" och kan inte godkännas då SMHI inte vet exakt var termometern var placerad.

På andra sidan celsiusskalan då? Jo, i förbifarten kan vi nämna att den varmaste temperaturen som officiellt uppmätts i Sverige är 38 grader, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933. Men det är inte så aktuellt nu i vintertider så vi fortsätter på andra sidan fryspunkten.

Köldrekordet är alltså -52,6 grader. Sjukt kallt, med andra ord. Bild: TT

Kallaste temperaturen som uppmätts i Svealand är minus 46 grader i Grundforsen den 1 januari 1979 och Särna den 3 januari 1941. Kallt! Och i Götaland är det minus 38,5 grader i Lommaryd den 13 och 14 januari 1918. 

Kallast i Europa någonsin är i Ust 'Schugor i Ryssland den 31 december 1978 och då visade termometern helt sinnessjuka minus 58,1 grader.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fryser du just nu?
Tack för din röst!