Efter kylan varnas det nu för så kallade snökanoner.
1 av 3
Efter kylan varnas det nu för så kallade snökanoner. - Foto: TT
Snön kommer alltså vräka ner.
2 av 3
Snön kommer alltså vräka ner. - Foto: TT
Varning för halka i nästan hela landet!
3 av 3
Varning för halka i nästan hela landet! - Foto: TT

Vintervädret kommer med besked – varning för snökanoner

Vädret har varit ruskigt kallt. Nu blir det värre. Snökanoner som gör att snön fullkomligen vräker ner.


Vintern har kommit med stora kliv in över Sverige. Nu förväntas det bli ännu tuffare i klimatet. Köldknäppen håller i sig i minst ett dygn till och i norr väntar en till natt med extrem kyla. Natten till torsdagen uppmättes rekordkalla minus 42,8 grader i Naimakka.

Kylan väntas dämpas men istället kommer snön. Och det med besked. Något som kallas för snökanoner. Med kombinationen kall luft och varmt havsvatten blir luftrörelserna större och kraftiga snöbyar bildas. När dessa når land blir de starkare – och kallas snökanoner.

Över Svealand kommer det att bli stora mängder snö. Under lördagen och söndagen fortsätter ruskvädret i norra Götaland, Svealand och sydligaste delen av Norrland. Varningens finger för jobbigt väglag med halka i Svealand. Trafikverket varnar för halka i hela Götaland och mellersta Norrland.

Starten av nästa vecka börjar med milt väder och plusgrader i söder. Men på tisdag gör kylan comeback och på onsdag kan man räkna med minusgrader i hela landet igen, rapporterar Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!