1 av 7
- Foto: TT Bild
Polisen lovar att det ska utredas.
2 av 7
Polisen lovar att det ska utredas. - Foto: TT
I söndags avslöjade Dagens Nyheter att det har skett massövergrepp på festivalen under 2014 och 2015.
3 av 7
I söndags avslöjade Dagens Nyheter att det har skett massövergrepp på festivalen under 2014 och 2015. - Foto: TT
2015 misstänkte polisen att ett 50-tal unga män låg bakom sexövergreppen. 200 personer avvisades från festivalen.
4 av 7
2015 misstänkte polisen att ett 50-tal unga män låg bakom sexövergreppen. 200 personer avvisades från festivalen. - Foto: TT
Rikspolischefen Dan Eliasson har skrivit på sin twitter att saken ska utredas.
5 av 7
Rikspolischefen Dan Eliasson har skrivit på sin twitter att saken ska utredas. - Foto: TT
"Man kände sig maktlös, det var verkligen inte trevligt. När vi försökte ta oss ut försökte de stoppa oss och vissa slog till oss" berättar en tjej.
6 av 7
"Man kände sig maktlös, det var verkligen inte trevligt. När vi försökte ta oss ut försökte de stoppa oss och vissa slog till oss" berättar en tjej. - Foto: TT
"Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna"
7 av 7
"Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna" - Foto: Faksimil / polisen.se

7 saker vi vet om sexövergreppen som mörkades av polisen

Polisen mörkade massvis av sexuella övergrepp som skedde under en gratisfestival i Stockholm. Många tjejer blev utsatta.


1. Övergreppen skedde på en gratiskonsert

Grattiskonserten We are Sthlm arrangeras i Kungsträdgården i Stockholm. Den har tusentals besökare och många är unga.

I söndags avslöjade Dagens Nyheter att det har skett massövergrepp på festivalen under 2014 och 2015. Tidigare år skedde det också övergrepp men de förändrades under festivalen 2014 och skedde i ännu större utsträckning 2015.


En av artisterna var Zara Larsson. Bildkälla: TT

2. Många tjejer utsattes

Både Aftonbladet och Dagens Nyheter har pratat med tjejer som var på plats.

– Man kände sig maktlös, det var verkligen inte trevligt. När vi försökte ta oss ut försökte de stoppa oss och vissa slog till oss, säger Fanny, 17, till Aftonbladet.

– Speciellt på konserterna var det väldigt hemskt. Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa. De ringade in en, en av mina kompisar ramlade omkull och då kastade de sig över henne direkt. De brydde sig inte om att man sa nej, eller att man hade pojkvän, säger Anna, 15, till Dagens Nyheter.


Bildkälla: TT

3. Enligt polisen var det "lugnt"

Så här skrev polisen på sin hemsida:

"Likt tidigare år har polisens tält i Kungsträdgården under We Are Sthlm, WAS, varit välbesökt och populärt bland besökarna. Polistältet gav plats för allt från fotbollsspel mot polis, till diskussioner om svåra och viktiga frågor."

Det framgår inte att polisens tält var välbesökt till följd av att många unga tjejer blivit utsatta för övergrepp.


Bildkälla: TT

4. 200 avlägsnades

2015 misstänkte polisen att ett 50-tal unga män låg bakom sexövergreppen. 200 personer avvisades från festivalen.

Övergreppen gick så långt att polisen övervägde att att dela upp publikhavet i två delar. En del för kvinnor och en del för män.


Bildkälla: TT

5. Gärningsmännen

Enligt källor till Dagens Nyheter var gärningsmännen unga män och killar från Afghanistan. Många ska ha kommit ensamma utan föräldrar.

”Dessa är så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, skrev ­polisen i interna meddelanden enligt Dagens Nyheter.


Bildkälla: TT

6. Polisen valde att inte rapportera

Dagens Nyheter har pratat med polisen som säger att händelser som gällde personer med utländsk härkomst inte rapporterades.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren.


Bildkälla: TT

7. Polisen ska utreda

Rikspolischefen Dan Eliasson har skrivit på sin twitter att saken ska utredas.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.