- Foto: tt bild

Nu ska hämndporr bli olagligt – här är nya förslaget

Den som sprider sexfilmer, bilder eller uppgifter om andras sjukdomar ska kunna straffas.


Inför en ny straffbestämmelse om att sprida till exempel sexfilmer och privata uppgifter om andras sjukdomar, gör det straffbart att hota med olaga integritetsintrång och modernisera bestämmelserna om förtal och förolämpning. Det är några av förslagen som lagmannen och utredaren Gudrun Antemar lämnar i ett betänkande till justitieministern, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter. Syftet är att ta hårdare tag mot hot och hat på nätet.

Det skulle också innebära att reglerna för så kallad hämndporr skärps ordentligt.

Skärpta regler för olaga hot

Utredaren vill också utvidga bestämmelsen om vad som är olaga hot, och motiverar det med att utredningen visar att det är vanligt att människor hotas med att någon ska sprida integritetskränkande uppgifter, som till exempel sexfilmer om denne. Antemar föreslår därför att det ska bli straffbart att rikta hot mot någons frihet eller frid – till exempel att hota med ett olaga integritetsintrång eller grovt hemfridsbrott.

"Ett förbättrat straffskydd för integriteten behövs och det bör kunna besvara vissa frågor. Vad behöver jag som enskild tåla i form av elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet? Vad passerar gränsen för att det ska vara straffbart?" skriver Antemar på DN Debatt.

Förslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.