Butiker kommer få det svårt att behålla kontantbetalning då värdetransportsföretagen kommer höja sina avgifter.
1 av 2
Butiker kommer få det svårt att behålla kontantbetalning då värdetransportsföretagen kommer höja sina avgifter. - Foto: TT Bild (MONTAGE)
Det här kan vara ett minne blott.
2 av 2
Det här kan vara ett minne blott. - Foto: TT Bild

Snart kan det vara slutbetalat med kontanter i butiker – här är varför

Svensk lag kan ställa till det för kontantbetalning i butiker.


Är du ett fan av kontanter? Snart kan det bli svårare att betala med det.

Bildkälla

För senast sommaren 2017 måste den svenska lagstiftningen anpassas till EU:s fjärde penningtvättsdirektiv, skriver Dagens Industri. Direktivet ska motverka att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Många kunder till värdetransportsbolagen berörs av den här lagen, och därför kommer värdetransportsbolagen höja sina avgifter. Det kommer att leda till att det blir dyrt, men också besvärligt, för mindre butiker, att behålla sin kontantbetalning.

Enligt Värdetransportsföretagen är butiker på landsbygden förlorarna.

– Risken är att vi måste höja våra avgifter och då får kunderna ta ställning till om de vill ha kvar kontanter”, säger Kalle Boumedienne, VD för Nokas Värdehantering till Di.

Dessutom innebär direktivet också att butiker inte får ta emot kontantbelopp över cirka 50 000 kronor. Butiker måste då kräva legitimation och ställa en mängd kontrollfrågor. Den förändringen påverkar främst klock- och smyckeshandlare, bil- och båthandeln och hemelektronikhandeln som påverkas, skriver Di.

/
/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina-stöd bromsas i EU

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.