Det är en hemsk sjukdom som bara kan drabba kvinnor med livmoder.
1 av 2
Det är en hemsk sjukdom som bara kan drabba kvinnor med livmoder. - Foto: TT Bild
Men vården har inte varit så bra att ta hand om patienter som har endometrios.
2 av 2
Men vården har inte varit så bra att ta hand om patienter som har endometrios. - Foto: TT

9 saker du måste veta om hemska sjukdomen som drabbar kvinnor

Ungefär var tionde kvinna har den här sjukdomen.


Vill du läsa mer?

Här och här kan du läsa mer om sjukdomen.

1. Det här innebär Endometrios

Endometrios betyder att det finns livmoderslemhinna utanför livmodern, vanligtvis i närheten i bukhålan. Endometrios består av härdar eller knottror som oftast finns på äggstockarna eller bukhinnan.

Bildkälla

2. Det här består det av

Dessa härdar reagerar på hormonerna i kroppen på samma sätt som den vanliga livmoderslemhinnan. När man har mens så växer de, fylls med blod och börjar blöda.

Bildkälla

3. Därför kan det göra ont

Blodet har ingenstans att ta vägen och det skapar smärta. Dessutom kan kroppens immunförsvar skicka ut ämnen för att bryta ned härdarna. Och ämnena i sin tur orsakar en inflammation som gör att det gör ont.

Bildkälla: Faksimil/Instagram

4. Smärta kommer i perioder

Smärtan kan vara mer påtaglig ibland och kommer i omgångar – inte bara när man har mens. Mellan skoven har man mindre ont, vissa kan känna att det inte gör ont alls.

Bildkälla

5. Därför får man sjukdomen

Forskare har kommit fram till olika orsaker till att vissa kvinnor drabbas. Den troligaste förklaringen är att endometrios uppstår när celler eller vävnadsbitar från livmoderslemhinnan pressas ut i bukhålan via äggledarna under mensen. Dessutom kan ärftlighet spela in.

Bildkälla

6. Här är symtomen

Vanliga symtom är att man har ont i nedre delen av magen samt diarré eller förstoppning när man har mens. Dessutom kan man ha ont vid samlag, ont när man kissar, urinträngningar och ha svårt att bli gravid.

Bildkälla

7. Så många har sjukdomen

Ungefär var tionde kvinna världen över med livmoder har endometrios som ger besvär. Det motsvarar ungefär 200 000 personer i Sverige.

Bildkälla

8. Går ej att bota

Än så länge finns det inga botemedel. Men det finns olika sätt att behandla och lindra symtomen.

Bildkälla

9. Sjukdomen tas inte på allvar

Flera kvinnor får inte den hjälp de behöver och vården tar dem inte på allvar. Nu har som tur är regeringen sagt att man ska arbeta fram nya riktlinjer för endometrios. En som är glad för det är Kajsa Vatanen som berättar för SVT att hennes besvär ledde till kraftiga menssmärtor, urinvägsinfektion, problem med magen och buksmärtor – hon hoppas att kvinnor kommer få bättre vård nu.

Bildkälla: TT Bild

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du Endometrios?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.