Här poserar svenska män hotfullt med vapen i stor Facebookgrupp

Beväpnade personer och rasistiska hot om grovt våld florerar öppet på Facebook.


I en grupp på Facebook har flera personer lagt ut bilder där människor poserar med vapen och hotar med grovt våld. Bakgrunden till detta är hashtaggen #jagärerman, något som ska fungerar likt ett medborgargarde för att stoppa gruppvåldtäkter.

Det finns flera sådana här grupper på Facebook, men vad som sticker ut med just denna är att den dels är helt öppen, och dels har väldigt många medlemmar – nästan 16 000 stycken i skrivade stund.

Bildkälla: Facebook

Några av personerna skriver mer lättsamma uppmaningar till att stoppa våldtäkt. Andra är grövre i sina formuleringar – med rasistiska uttalanden samt hot om att använda vapen. Mitt i den öppna Facebook-gruppen stöttar och ryggdunkar personerna varandra. De flesta bilder får flera hundra likes.

Hoten varierar i grader mellan "ni vet vad som gäller" till "jag ska försvara mitt land". De grövsta är direkta hot om att till exempel "sänka en jävel". Rasistiska uppmaningar och användandet av ord som "djur" och "blatte" förekommer ofta.

Bildkälla: Facebook

Det finns också flera påhopp på vad som kallas benämns som "vänsterfeminister". När en kvinna skriver att hon kan klara sig möts hon av kommentarer om att hon "inte klarar en grupp med män" och grövre uttalanden som att hon får skylla sig själv om hon blir gruppvåldtagen.

Bildkälla: Facebook

En hashtagg startades också under namnet #jagärerkvinna. Under den förekommer ytterst få grova våldshot – men även där finns de. Det mesta under hashtaggen #jagärerkvinna är dock kvinnor som "tackar alla starka män".

Många verkar tro att hashtaggen #jagärerman finns till för att stötta kvinnor. I själva verket har många som utför hoten i texter och bilder bakgrund inom fascistiska partier, men även i Sverigedemokraterna. Många av profilerna, som är helt öppna, delar också nazistisk propaganda.

Enligt Fredrik Wallén, tillförordnad presschef på polisen, är det väldigt viktigt att komma ihåg att om man gör inlägg i en Facebook-grupp ska de vara lagliga.

– Annars kan man både bli utredd och, om det går att styrka, åtalad och dömd för brott. Man har ett personligt ansvar för de inlägg man gör på sådana här sidor. Och man ska känna ett ansvar om man startar dem också, säger Fredrik Wallén till Nyheter24.

Kan det vara olagligt att posera med vapen på bild?

– Varje enskild bild får i så fall utredas om man misstänker brott. Om en person står med ett vapenliknande föremål på ett fotografi är det inte per definition ett säkert brott, men det kan säkert i vissa fall misstänkas vara brott. Ser man en sådan här bild på nätet och blir orolig är ett råd att tipsa eller anmäla det till polisen, säger Fredrik Wallén.

Facebook själva tycker inte att det är okej om det förekommer saker som innehåller hets mot folkgrupp, uppvigling eller glorifiering på sajten.

– Vi uppmanar folk att använda våra anmälningsverktyg om de hittar innehåll som de tror bryter mot våra normer så att vi kan undersöka och vidta snabba åtgärder. Om du hittar innehåll på Facebook som du tycker är obehagligt, men som inte bryter mot våra regler, ger vi dig verktygen att dölja eller blockera personen som har skrivit det, säger en talesperson från Facebook till Nyheter24.

Se fler bilder i bildspelet ovan.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du illa berörd av bilderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.