Jetesa har en ovanlig hudsjukdom som hon föddes med.
1 av 4
Jetesa har en ovanlig hudsjukdom som hon föddes med. - Foto: Jetesa Peci
Sjukdomen gör att hon fjällar, har ont när hon rör på sig och har svårt att lyfta tunga saker. För att motverka problemen måste hon smörja sig sex gånger per dygn och bada två gånger. Så här såg hon ut som yngre.
2 av 4
Sjukdomen gör att hon fjällar, har ont när hon rör på sig och har svårt att lyfta tunga saker. För att motverka problemen måste hon smörja sig sex gånger per dygn och bada två gånger. Så här såg hon ut som yngre. - Foto: Jetesa Peci
För några år sedan trodde hon inte att hon skulle vara den hon är i dag.
3 av 4
För några år sedan trodde hon inte att hon skulle vara den hon är i dag. - Foto: Jetesa Peci
Jetesa är öppen md sin sjukdom för att inspirera andra.
4 av 4
Jetesa är öppen md sin sjukdom för att inspirera andra. - Foto: Jetesa Peci

17-åriga Jetesa har en ovanlig hudsjukdom: "Man lever med den hela livet"

Hon föddes med sjukdomen som gör att hon måste smörja in sig flera gånger per dygn.


Iktyos

Varje år födds det två till fyra barn med svår iktyos. Hudsjukdomen, som finns i olika grader, kännetecknas av torr, sträv, förtjockad, fjällig och ofta kliande hud. Ibland kan man också ha blåsor. Den främsta behandlingen är bad eller dusch och att smörja sig. Här kan du läsa mer om sjukdomen.

Jetesa Peci, som bor i Vaggeryd i Småland, är som vilken 17-åring som helst. Förutom att hon föddes med en ovanlig hudsjukdom som kallas Iktyos – vilket är ett samlingsnamn för en grupp mer eller mindre ovanliga hudsjukdomar.

– Jag lider av den svåraste graden. Om jag inte smörjer mig blir jag jättetorr och kan inte röra mig, det gör ont och börjar svida, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Huden fjällar om jag inte tar hand om den.

Därför är det viktigt att hon badar två gånger per dag och smörjer sig sex gånger per dygn – och då måste hon kliva upp på natten och göra det. Förutom hennes problem med huden, att det gör ont och fjällar, så har hon svårt att lyfta tunga saker.

– Det är en del av sjukdomen, jag har inte lika mycket styrka som alla andra och inte lika mycket energi. Jag kan inte träna eller springa.

Jetesa föddes med sjukdomen, en sjukdom som hon kommer att få leva med hela livet. Men när hon föddes visste inte läkarna vad de skulle göra då forskningen inte kommit så långt gällande sjukdomen.

– De hittade inga mediciner.

Bildkälla: Jetesa Peci

Enligt Jetesa har sjukdomen påverkat henne jättemycket under uppväxten. Hon mobbads i förskolan och hon berättar att hon inte kan hänga med vänner på samma sätt som andra. Till exempel kan hon inte sova över.

– Jag måste ju smörja mig hela tiden och ha en personlig assistent med mig, jag känner mig inte så bekväm med det.

Dock är alla i hennes omgivning förstående och klasskamraterna respekterar henne och är jättesnälla menar hon. Och hon ser inte så stor skillnad på sig själv och andra jämnåriga egentligen.

– Det skiljer sig inte så mycket, förutom att jag måste ta hand om min sjukdom. Jag ser mig själv som alla andra, alla vi är ju unika.

En stor vändning i Jetesas liv kom när hon för två år sedan fick äta tabletter för att lindra besvären. Tabletterna tar hon varje dag för att motverka att hon fjällar.

– Jag har blivit bättre utseendemässigt, jag var jätteröd innan och såg ut som en helt annan person, säger hon och fortsätter:

– Jag är jättetacksam, jag trodde inte de skulle hitta en tablett som kunde hjälpa mig, jag trodde aldrig att det skulle hända.

I och med hennes förändring har hon har skrivit öppet om sin sjukdom för att visa folk att allt kan bli bättre senare – även om man kanske inte tror det när det känns svårt.

– Ett tag trodde inte jag att jag skulle bli bättre, att jag alltid kommer vara som jag är. Varför lever jag? Frågade jag mig.

Jetesa hoppas att folk ska tänka "Wow, den här tjejen ljuger inte" i och med hennes livshistoria och bli inspirerade. Om det är så att man har en tuff period i livet har hon några råd.

– Ge inte upp och prata med någon som du känner dig bekväm med.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.