Det var i höstas som regeringen bestämde att man tänkte införa nya regler kring Sveriges flyktingpolitik.
1 av 4
Det var i höstas som regeringen bestämde att man tänkte införa nya regler kring Sveriges flyktingpolitik. - Foto: Marcus Ericsson/TT
Reglerna handlar om att från och med den sista maj kommer asyllagstiftning att skärpas, bland annat genom att det kommer att bli tuffare för flyktingar att att återförenas med sina anhöriga, den så kallade anhöriginvandringen.
2 av 4
Reglerna handlar om att från och med den sista maj kommer asyllagstiftning att skärpas, bland annat genom att det kommer att bli tuffare för flyktingar att att återförenas med sina anhöriga, den så kallade anhöriginvandringen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Endast de människor som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention kommer att få rätt att återförenas med sina anhöriga.
3 av 4
Endast de människor som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention kommer att få rätt att återförenas med sina anhöriga. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det här innebär att majoriteten av syrierna samt många från Irak nu inte kommer att ha rätt till att återförenas med sin familj.
4 av 4
Det här innebär att majoriteten av syrierna samt många från Irak nu inte kommer att ha rätt till att återförenas med sin familj. - Foto: tt bild

Nya svenska anhörigregler för flyktingar blir de strängaste i EU

I maj kommer Sverige att bli det land där syrier och irakier kommer att ha svårast att återförenas med sin familj.


Det var i höstas som regeringen bestämde att man tänker införa nya regler kring Sveriges flyktingpolitik. Reglerna handlar bland annat om att det kommer att bli tuffare för flyktingar att återförenas med sina anhöriga, den så kallade anhöriginvandringen.

Endast de människor som klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention kommer att få rätt att återförenas med sina anhöriga, rapporterar Ekot.

I Sverige är det dock inte många som beviljas en sådan flyktingstatus. I alla fall och man jämför med andra EU-länder. Som exempel kan nämnas de syrier som fick uppehållstillstånd i Sverige förra året. Endast tio procent av dem klassades som flyktingar. I EU låg snittet på över 80 procent. Samma grej är det med flyktingar från Irak, där 50 procent fick flyktingsstatus i Sverige, medan den siffran i EU var 90 procent.

Det här innebär att majoriteten av syrierna samt många från Irak nu inte kommer att ha rätt till att återförenas med sin familj. Den sista maj ska Sveriges flyktingpolitik skärpas, efter överenskommelsen från i höstas. Det innebär också att Sverige hamnar i topp på listan över länder som har de tuffaste flyktingreglerna i EU, rapporterar Ekot.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!