Polisen kommenterar påståenden kring våldtäkt på asylboende – vilket inte stämmer och är rent nonsens menar de.
1 av 2
Polisen kommenterar påståenden kring våldtäkt på asylboende – vilket inte stämmer och är rent nonsens menar de. - Foto: TT Bild
"De anmäldes fem våldtäkter i Vellinge kommun förra året varav en i Höllviken. I år har ytterligare en anmälts. Vi kan inte hitta något sexualbrott i Vellinge kommun som är relaterat till flyktingar eller asylsökande", säger Jörgen Småstad till Sydsvenskan.
2 av 2
"De anmäldes fem våldtäkter i Vellinge kommun förra året varav en i Höllviken. I år har ytterligare en anmälts. Vi kan inte hitta något sexualbrott i Vellinge kommun som är relaterat till flyktingar eller asylsökande", säger Jörgen Småstad till Sydsvenskan. - Foto: TT BILD

Polisen om ryktet kring våldtäkt på asylboende: "Rent nonsens"

Polisen avfärdar att de och kommunen mörkar våldtäkt på ett asylboende.


Sydsvenskan skriver om ett påstående som spridits i sociala medier. Folk påstår att polis och Vellinge kommun mörkar våldtäkt och menar att brottsligheten kommer öka – detta för att cirka 300 flyktingar kommer att placeras ut på olika boenden i kommunen.

I fredags ordnade Vellinge kommun en chatt på sin hemsida i fredags skriver Sydsvenskan. Det var då som påståenden om mörknade om våldtäkt dök upp igen, avslöjar tidningen.

"Våldtäkten har till och med ett kodnamn enligt polisens anmälningsregister (...) Sluta mörka det som faktiskt händer"

"...med tanke på vad som hände med flickan som blev våldtagen på asylboendet (...) som ni på kommunen mörkat för (...) att få oss att tro att det är säkert med dessa hem/boenden."

Men Jörgen Småstad som är kommunpolis i Vellinge, känner inte till någon händelse.

– Det anmäldes fem våldtäkter i Vellinge kommun förra året varav en i Höllviken. I år har ytterligare en anmälts. Vi kan inte hitta något sexualbrott i Vellinge kommun som är relaterat till flyktingar eller asylsökande, säger han till Sydsvenskan.

Alla anmälda fall handlar om händelser inom nära relationer. De inblandade är svenska medborgare. Så att polisen eller kommunen mörkar något sådant är ”rent nonsens” menar Jörgen Småstad.

Och gällande folks rädsla kring att det blir ökad brottslighet när det kommer fler flyktingar till Vellinge nu i år säger han så här till tidningen:

– Vi har hittills inte märkt någon brottslighet som kan relateras till de flyktingar som finns i kommunen. Vi kan inte skylla allt på dem som kommer hit.

Dessutom säger Brottsförebyggande rådets statistik att antalet anmälda brott i kommunen har minskat sedan år 2009, skriver Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!