- Foto: TT Bild

Lider du av pollenbesvär? Här är fem tips för att stilla besvären

Åh nej, pollensäsongen är på ingång. Men det finns några tips som kan hjälpa dig i vardagen. Nyheter24 listar fem stycken som förhoppningsvis kan lindra just dina besvär!


Varje år drabbas tusentals människor av besvär på grund av pollen. De som upplevt det tidigare vet hur jobbigt det kan vara – därför bjuder vi på Nyheter24 på några tips och tricks som kan underlätta besvären.

Sommaren kan vara en besvärlig tid för pollenallergiker. Bildkälla: Erik Nylander TT/TT

1. Stäng fönstren under dagen – vädra enbart på natten eller tidigt på morgonen

Vi börjar direkt med ett fruktansvärt viktigt tips. Anledningen till detta är för att slippa få in pollen i hemmet där du bor – för får du det, då kan det bli riktigt jobbigt en lång tid framöver.

– Det är i princip alltid mer pollen utomhus. Men om pollen hamnar i inomhusmiljö kan de allergiframkallande ämnena vara aktiva i upp till ett år. På vintern kan det därför vara mer allergiframkallande ämnen från pollen inomhus, säger Åslög Dahl, forskare och biolog på Göteborgs universitet till Expressen.

2. Tvätta håret varje kväll

Ett enkelt och rätt så bra tips är att tvätta håret varje kväll. Vi vet att det låter jobbigt och kanske inte som det bästa alternativet för håret.

Men om det står mellan att kunna andas ordentligt eller att ha bra volym på håret. Vad väljer du?

3. Byt kläder efter du har varit ute

Varför ska man göra det? Jo – för precis som i ens hår så fastnar pollenpartiklar lätt i kläderna. Ett enkelt tips för att slippa besvär är då att byta kläder efter du har vistats utomhus.

4. Börja använda medicin i tid

Frasen som alla pollenallergiker har hört av antingen ens vänner, familj eller andra pollenallergiker. Ändå så glömmer man bort det varje år?

Nå väl – faktum kvarstår. Det är bättre att börja tidigt med medicinen innan den stora pollenvågen kommer. 

5. Fimpa! Tobaksrök förvärrar pollenallergi

Vill du maximera ditt välmående under pollensäsongen så kan det vara läge att fimpa cigaretterna. Tobaksröken förvärrar nämligen pollenallergin.

Sen så är det ju inte så bra av många andra anledningar. Men de känner du säkert redan till.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.