Den kallas för en av de största läckorna i historien.
1 av 4
Den kallas för en av de största läckorna i historien. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Över 11 miljoner dokument avslöjar skattefusk, pengatvätt och korruption – hos världens rikaste människor.
2 av 4
Över 11 miljoner dokument avslöjar skattefusk, pengatvätt och korruption – hos världens rikaste människor. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bland annat svenska storbanken Nordea ska vara insyltad.
3 av 4
Bland annat svenska storbanken Nordea ska vara insyltad. - Foto: TT Nyhetsbyrån
I listan har vi samlat det viktigaste du behöver veta.
4 av 4
I listan har vi samlat det viktigaste du behöver veta. - Foto: TT Nyhetsbyrån

9 saker du måste veta om skatteskandalen alla pratar om just nu

Den kallas för en av de största läckorna i historien. Över 11 miljoner dokument avslöjar skattefusk, pengatvätt och korruption – hos världens rikaste människor. Här är allt du behöver veta.


1. 11,5 miljoner dokument har läckt

Dokumenten kommer från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca, sträcker sig från 1977 fram till slutet av 2015 och avslöjar skattefusk, pengatvätt och korruption världen över. Genom en internationell organisation för grävande journalister har materialet spridits över världen. I Sverige det "Uppdrag granskning" som avslöjade dokumenten, skriver SVT.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Vilka har gjort detta?

Världsledare, sportprofiler, filmstjärnor och ökända brottslingar världen över är kopplade till advokatbyrån. Det handlar om högt uppsatta tjänstemän inom den internationella fotbollsorganisationen Fifa. Även fotbollsspelaren Lionel Messi och filmstjärnan Jackie Chan är exempel på personer som dyker upp i dokumenten. Alla har de anlitat byrån för att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Bildkälla

3. Vad är brevlådeföretag?

Ett brevlådeföretag skapas i skatteparadis, alltså länder och territorium som har en gynnsam skattepolitik för investerare. Brevlådeföretaget används för att dölja hur ägarförhållandet ser ut när det gäller stora summor pengar.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

4. Islands statsminister är insyltad

Minst tolv aktuella eller före detta stats- och regeringschefer är kopplade till advokatbyrån. En av dem är islands nuvarande premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han ska ha ägt ett företag baserat i det ökända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Men enligt Gunnlaugsson har han deklarerat alla sina tillgångar för den isländska skattemyndigheten sedan 2008.

5. Är det brottsligt?

Advokatbyrån Mossack Fonseca själva säger att de följer lagarna. Bland annat har de sagt att de endast har hand om brevlådeföretagen, inte vad kunderna sedan gör med dem. De verkar samtidigt ha ansträngt sig rejält för att skydda sina kunder, bland annat genom komplicerade ägarstrukturer och tvivelaktig manipulering av officiella handlingar. Advokatbyrån kan genom dokumenten därför kopplas till korruptionshärvor, skatteflykt, pengatvätt och även hantering av stulna tillgångar, skriver SVT.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Kopplingar till svenska storbanken Nordea

Nordeas allra rikaste kunder ska ha erbjudits att skapa brevlådeföretag för att undvika skatt. Nordea själva säger att man sedan 2009 slutat med allt sådant som inte skulle kunna klara av en granskning i dagsljus.

– Efter 2009 har vi haft en period där vi proaktivt går in och tar ansvar. Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer. Jag önskar att vi hade tagit detta ansvar tidigare, säger Thorben Sander, vd på Nordea Luxembourg, till SVT.

Bildkälla: TT Nyhetsbyån

7. Folk lackar på Nordea

Efter att Nordea pekats ut i de läckta dokumenten som en av världens mest aktiva banker i skatteparadishärvan har flera av deras kunder visat sitt missnöje, bland annat på Nordeas Facebooksida.

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

Bildkälla: Facebook

8. 400-500 svenska personer och bolag ska finnas i de läckta dokumenten

– Det är allt från egen­företagare till närings­livets absoluta toppar, ­säger SVT:s reporter Joachim Dyfvermark till Aftonbladet.

Bildkälla

9. Skatteverket ska granska svenskarna som finns med i de läckta dokumenten

– Panama-bolagen används ofta som en fasad för att dölja tillgångar som man ska betala kapitalskatt på, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, till Dagens Nyheter.

Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!