Spöken?
1 av 6
Spöken? - Foto: Montage Paranova
När Paranova besökte Hammarskogs herrgård 1 april fångade de en skepnad framför kameran.
2 av 6
När Paranova besökte Hammarskogs herrgård 1 april fångade de en skepnad framför kameran. - Foto: Paranova
I februari besökte Paranova Gammeltammens värdshus i Österbybruk. På bilden syns Christoffer tillsammans med kollegan Tobias, med något som kan vara ett spöke.
3 av 6
I februari besökte Paranova Gammeltammens värdshus i Österbybruk. På bilden syns Christoffer tillsammans med kollegan Tobias, med något som kan vara ett spöke. - Foto: Paranova
– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till ​Nyheter24.
4 av 6
– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till ​Nyheter24. - Foto: Paranova
Den 1 april besökte gruppen Hammarskogs herrgård. Här är bilden tagen upp mot vinden.
5 av 6
Den 1 april besökte gruppen Hammarskogs herrgård. Här är bilden tagen upp mot vinden. - Foto: Paranova
Ser du något där?
6 av 6
Ser du något där? - Foto: Paranova

Svenska spöken fångade på bild: "Försvinner in i väggen"

De svenska spökjägarna besöker herrgårdar och slott nattetid.


En gång i månaden besöker den svenska gruppen Paranova hemsökta platser i Sverige. På slott, herrgårdar och andra platser sover de en natt och försöker fånga spöken på bild med hjälp av teknisk utrustning. Med hjälp av IR-kameror som kan känna av rörelser och energimätare kan de se förändringar i luften.

Ibland upplever Paranova ingenting, men ibland har de tur. När de besökte Hammarskogs herrgård 1 april lyckades de fånga en skepnad framför kameran.

– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till Nyheter24.

– Anledningen till att vi gör detta på natten är att det är som minst med naturliga ljud.

När gruppen i oktober besökte Österbybruks herrgård skulle de installera en kamera i källaren. Då lyckades de fånga en skepnad på film. Vid den tidpunkten befann sig andra i gruppen i andra delar av huset.

– Där skepnaden syns är det som en sal, men skepnaden försvinner in i väggen där. Detta ser jag några dagar efter när jag kollade igenom all film vi spelat in, berättar Christoffer.

Under deras besök på herrgården hörde de även en kvinnoröst säga något i stil med "Loke är snäll". I videon nedan kan du lyssna på rösten.

Om det verkligen är spöken på bilderna och filmerna kan Paranova inte svara på. I sina videos förklarar de att de fascineras över fenomenet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på spöken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.