Enligt svenska regler är det inte okej att marknadsföra alkohol med vapen.
1 av 4
Enligt svenska regler är det inte okej att marknadsföra alkohol med vapen.
Det var meningen att det skulle vara en annan etikett på de svenska burkarna.
2 av 4
Det var meningen att det skulle vara en annan etikett på de svenska burkarna. - Foto: BrewDog
Men något gick fel och nu finns det ingen öl att sätta nya etiketter på.
3 av 4
Men något gick fel och nu finns det ingen öl att sätta nya etiketter på. - Foto: BrewDog
Det är en exklusiv öl på en liten upplaga.
4 av 4
Det är en exklusiv öl på en liten upplaga. - Foto: BrewDog

Därför stoppar systembolaget BrewDogs exklusiva öl

Här är tråkiga nyheter för den som såg fram emot BrewDogs bläckfisk-öl.


Öl- vin- och spritimportören Cask Sweden skulle importera BrewDogs exklusiva öl Albino Squid Assassin till Sverige men nu stoppas den av Systembolaget. Anledningen till att ölen stoppas är på grund av bläckfisken på etiketten som håller i både knivar och handgranater.

– Ingen skugga faller på Systembolaget. De regler som finns är väldigt tydliga. Det är en miss i kommunikationen mellan mig och bryggeriet. Det blev fel från vårt håll, säger Patrik Strandberg, produktchef på Cask Sweden, till Nyheter24.

Bildkälla: BrewDog

Kristina Wallin jobbar på Konsumentverket och hon svarar på varför ölen har blivit stoppad. I lagen står det att all marknadsföring måste ske med särskild måttfullhet. Efter det har Konsumentverket skrivit allmänna råd som Systembolaget sedan går efter.

– Det står i våra allmänna råd att marknadsföring inte bör förknippas med situationer där det inte ska förekomma alkoholkonsumtion som trafik, sport, våld, vapen, droger, graviditet, skola eller arbete.

Hon fortsätter:

– Och handgranater ingår garanterat i vapen.

Enligt Patrik Strandberg, var det tänkt att det skulle vara en annan etikett på ölen som skulle säljas i Sverige. Det skulle vara en specialdesignad bläckfisk men eftersom de visste vad som gäller, skulle den inte ha vapen. Men någonting gick fel.

– Det klart det är tråkigt. Det är en väldigt bra och trevlig öl.

Ölen har fått okej av Vinmonopolet i Norge och kommer även säljas på restauranger i Sverige.

Öl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde ölen stoppas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.