Våldtäkter på festfärjor oroar

En femtedel av alla anmälda våldtäkter inträffar på passagerarfärjor.


Stockholmspolisens underättelsetjänst har nu kartlagt hur många av anmälda våldtäkter som begåtts på passagerarfartyg inom Citys polismästardistrikt. Resultaten visar att det rör sig om nästan en femtedel av anmälningarna som gjordes mellan januari 2007 och augusti 2008.

– Det är en anmärkningsvärt hög andel, säger Pontus Oscarsson, utredare vid Stockholmspolisens familjevåldsrotel, enligt DN.

Fartygen som granskats har varit Viking Line Birka Cruises och Tallink/ Silja Line. Mellan de olika fartygen finns stora skillnader. 70,2 procent av anmälningarna härrör från Viking Line medan Birka Cruises inte hade några anmälda våldtäkter alls. Oscarsson tror att skillnaden kan förklaras med att Viking Line har flest fartyg och mest trafik. Båtarna är också kända för att vara "partybåtar".

– Vikings båtar är partybåtar. Birka har mer det här med spa-behandlingar och "ta hand om dig själv".

Lotti Helström, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning, är också oroad över antalet våldtäkter på kryssningar.

– Vi har funderat på att kontakta rederierna och erbjuda dem hjälp med förebyggande arbete. På färjan invaggas folk i en falsk säkerhet. Det är en begränsad yta, det är nära hem och många gör en annan riskbedömning än i andra situationer, menar hon.

Viking Lines vd, Jan Kårström, håller inte med om att antalet våldtäkter på deras färjor är högt.

– Cirka tolv och en halv miljon människor åker ut från och till Stockholm och Sverige varje år. Sätter man dem i det sammanhanget så är det en liten andel. Jag säger inte att det försvarar det på något sätt, varje våldtäkt i sig är en överträdelse, men nu gäller det här inte våldtäkter utan våldtäktsanmälningar, säger Kårström, enligt DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!