En nazistflagga hissades i Vetlanda. Den här bilden är från ett tidigare tillfälle få en flagga med hakkors hissats i Sverige.
1 av 2
En nazistflagga hissades i Vetlanda. Den här bilden är från ett tidigare tillfälle få en flagga med hakkors hissats i Sverige. - Foto: Svt / Smålandsnytt
Adolf Hitler var Nazitysklands diktator under åren 1934-1945.
2 av 2
Adolf Hitler var Nazitysklands diktator under åren 1934-1945. - Foto: AP / SCANPIX

Nazistflagga hissades vid stadshus – anmäls för hets mot folkgrupp

​På Adolf Hitlers födelsedag hissades i morse en nazistflagga utanför stadshuset i Vetlanda i Småland.


Flaggan tros ha rest som en hyllning till nazistledaren som föddes 20 april 1889. Den har nu överlämnats till polisen, skriver SVT.

Förbipasserade märkte att flaggan hade hissats redan vid 06-tiden på onsdagsmorgonen. De larmade då SOS och en jourhavande fastighetsskötare tog ner flaggan. Händelsen är anmält som hets mot folkgrupp.

Vetlanda kommun kommer polisanmäla händelsen.

– Flaggan kommer att överlämnas till polisen och vi kommer att göra en anmälan, säger kommunchefen Magnus Färjhage till SVT.

Det finns inga uppgifter om exakt hur nazistflaggan såg ut, mer än att den hade nazistiska symboler.

Det har inte skett liknande händelser tidigare uppger kommunchefen, men förra året hissades en liknande flagga på Njudaungsgymnasiet i Vetlanda.


– Det är ju fruktansvärt. Jag har heller inte varit med om något liknande tidigare, sa då skolans rektor till Vetlandaposten.



/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!