Leksaksköpare uppmanas spärra kort

Alla som handlat med kort på Toys R Us i Malmö bör spärra sitt kort. (TT)


Alla som använt kort med magnetremsa vid betalning hos leksaksaffären Toys R Us i Malmö bör spärra sitt kort. En avancerad skimningsutrustning har avslöjats i butiken.

Redan har de första anmälningarna om illegala uttag kommit in.

– Uttagen har gjorts i Italien, säger polisinspektör Magnus Fornell, expert på skimning hos Malmöpolisens bedrägerirotel. Det tyder på att vi har att göra med en internationell liga, säger han.

Och mycket talar för att den har sitt ursprung i Rumänien. Magnus Fornell har talat med en hög säkerhetschef hos American Express som betecknar rumänska ligor som mest framträdande i Europa när det gäller skimning.

– Och vi har tidigare fått fast rumäner med sådan här utrustning vid Öresundsbron.

Han hoppas att butikschefen hos Toys R Us upptäckte utrustningen något så när snabbt. Men det är något man inte kan veta.

– Nu i julklappstider är genomströmningen i en butik som Toys R Us extra stor. Bedragarna får alltså tag på många kort- och kontouppgifter på den tid det tar att upptäcka utrustningen, säger Magnus Fornell.

Bedragarna kan ha kommit över både pinkod och kortnummer till de kort som skimmats.

Utrustningen som bedragarna använt denna gång är mycket avancerad.

– Vet man inte vad man ska leta efter upptäcks den inte, säger Magnus Fornell till TT.

Utrustningen har bland att bestått av en trådlös sändare med en räckvidd på 20-30 meter, lagom för att bedragarna ska kunna sitta på parkeringen utanför affären och ta emot kortuppgifterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!