Ilker Anadol startade Bromma Kebab 1981 och var en av de tre första kebabrestaurangerna i Sverige.
1 av 3
Ilker Anadol startade Bromma Kebab 1981 och var en av de tre första kebabrestaurangerna i Sverige. - Foto: Privat/TT
Bromma Kebab.
2 av 3
Bromma Kebab. - Foto: Privat
Ilker Anadol har sålt kebab i 35 år.
3 av 3
Ilker Anadol har sålt kebab i 35 år. - Foto: Privat

Experten berättar: Det här är riktig kebabsås

​I dag är det den internationella kebabdagen och i år är det 35 år sedan kebaben kom till Stockholm. Eller ja, Bromma i alla fall.


Under löneveckan i oktober 1981 öppnade Ilker Anadol upp Bromma Kebab. Det var hyresvärden, som aldrig tidigare hade hört talas om kebab och tog en hel vecka på sig att besluta att de skulle satsa på på en restaurang med denna mystiska maträtt, som föreslog att de skulle öppna under lönehelgen.

– Jag hade en översättningsstudio och arbetade väldigt mycket med en översättare som också var advokat. Han ville starta en restaurang med mig. Jag var skeptisk först men efter sommaren hade jag bestämt mig för att vi skulle öppna, berättar Ilker för Nyheter24.

Ilker var alltså en av de personer som tog kebaben från Turkiet till Sverige. Innan han öppnade Bromma Kebab fanns två restauranger i Sverige – men ingen av dem finns kvar i dag.

– På den tiden var kebab inte streetfood i Turkiet. Det var en exklusiv rätt man kunde äta på dyra restauranger vid en finare tillställning. Nu är det streetfood precis som i Sverige. Det är billigare och varje människas mat, säger Ilker.

Men det finns något som delar kebabälskare i två läger i Sverige. Något som skiljer rätten åt i olika delar av Sverige. Det är den så kallade kebabsåsen som finns i västra och södra Sverige. En stark eller mild sås, som skiljer sig ifrån vitlökssåsen men som påminner om den i konsistens. I Stockholmsområdet serveras rätten i stället med en tomatsås och vitlökssås.

Men vad är då rätt?

Ursprungligen serverades kebab som hela köttbitar, som lades på varandra med en tomatsås ovanpå. Det serverades med ris, möjligtvis bulgur, och grönpeppar. Pommes frites är en senare tillkomst.

Ilker har kopierat den turkiska såsen men gjort den svagare. Sen har andra tagit efter.

– Jag försöker komma åt den turkiska smaken. I Turkiet steker de smör i en värmepanna och häller i ett starkt pulver, rör om och lägger på köttet. Svenskarna äter inte så starkt, så det skulle inte gå hem. Vi tog istället tomatsås och blandar den med salt, svartpeppar och sky från köttet.

– Men nästan varje restaurang har sin egen sås, förklarar han.

Om 35 år i branschen har fått honom att tröttna på kebab? Knappast.

– Jag trodde inte jag skulle kunna äta min egen kebab i längden. Men jag har medarbetare som har arbetat hos oss i över 20 år och som fortsätter äta kebaben. Någon gång varje eller varannan vecka äter man något annat. Vi gillar kebab, helt enkelt.

Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kebab med tomatsås?
Tack för din röst!