Idag kommer du kunna se Merkurius passera solen, men titta inte direkt på solen.
1 av 3
Idag kommer du kunna se Merkurius passera solen, men titta inte direkt på solen. - Foto: TT
Vi berättar istället hur du kan göra ett eget teleskop av en kikare.
2 av 3
Vi berättar istället hur du kan göra ett eget teleskop av en kikare. - Foto: TT
Fenomenet sker bara 13 gånger per århundrade.
3 av 3
Fenomenet sker bara 13 gånger per århundrade. - Foto: TT

I dag inträffar årets coolaste himlafenomen – så gör du för att se det

Det sker bara 13 gånger per århundrade så passa på idag, speciellt eftersom vädret verkar bli optimalt.


Merkurius är vårt solsystems minsta planet och kommer bara att kunna ses som en liten prick när den vandrar över solen mellan klockan 13 och 20.40 i dag.

Men eftersom ljuset från solen dränker Merkurius skugga kommer det inte vara möjligt att se passagen med blotta ögat utan man måste använda antingen ett teleskop eller en kikare. Men Nils-Erik Olsson, ordförande i Stockholms amatörastronomer, berättar att det är extremt farligt att titta direkt in i solen, med eller utan kikare.

Bildkälla

– Det kan och kommer göra dig blind, solglasögon skyddar inte heller, säger han.

Istället tipsar Nils-Erik om hur du kan göra ditt eget solsäkra teleskop. Allt du behöver är ett vitt papper och en kikare eller en kamera.

– Lägg pappret på marken och håll kikaren eller kameran ungefär 1,5 m från pappret. Rikta linsen mot solen utan att titta i den och när kikaren eller kamerans skugga på pappret är som minst är den helt i linje med solen. Då kommer man också kunna se solens reflektion på pappret. Sedan är det bara att ställa in skärpan och du kan se Merkurius passagen på ett säkert sätt, säger han.

Anledningen till att passagen kommer gå att se just idag beror på att Jorden, solen och Merkurius kommer vara på en rät linje.

– Att det händer så sällan beror på att planeternas banor är elliptiska, vilket gör att många år så är Merkurius några grader över eller under solen istället för i linje med oss, säger Nils-Erik Olsson.

Det som gör Merkurius vandring över solen så viktig är för att det ger astronomer möjligheten att testa utrustning som används när de söker efter så kallade exoplaneter runt stjärnor.

Eftersom stjärnorna ofta är flera miljarder kilometer bort blir det svårt att se dem tydligt även med teleskop, och än svårare blir det att se planeter runt stjärnorna då de ofta inte är större än dammkorn och dränks totalt i stjärnans ljus.

– Då är det viktigt att kunna testa dessa instrument när man vet att det kommer passera en planet framför en stjärna, som Merkurius och vår sol idag, för då vet man om de fungerar som de ska, säger Nils-Erik.

Om du bor i Stockhom så kan du passa på att besöka Stockholms amatörastrologer som kommer ha öppet hus i Observatorielunden i dag mellan 13 och 15. De kommer bland annat demonstrera kikarteleskopet men även ge möjligheten att låta folk titta i ett riktigt ljusfiltrerande teleskop.

– Jag hörde att vädret skulle vara bra i söder men lite risk för moln i norr, men jag tycker vi alla ska vara positiva så vi ger oss ut och tittar på det här fantastiska fenomenet, säger Nils-Erik.

Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du se Merkuriuspassagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.