På onsdagen 11 maj blev det klart att Uber lägger ner den populära tjänsten UberPop.
1 av 3
På onsdagen 11 maj blev det klart att Uber lägger ner den populära tjänsten UberPop. - Foto: TT
UberPop har varit omstridd och domstolar har flera gånger har dömt tjänsten eftersom den räknas som svarttaxi. Uber har velat kalla tjänsten för samåkning, och i dag har 30 personer dömts för svarttaxi i tingsrätten.
2 av 3
UberPop har varit omstridd och domstolar har flera gånger har dömt tjänsten eftersom den räknas som svarttaxi. Uber har velat kalla tjänsten för samåkning, och i dag har 30 personer dömts för svarttaxi i tingsrätten. - Foto: TT
Flera förare har i rättegångarna vittnat om att allt verkade se rätt ut, och har inte haft några onda misstankar om Uber eftersom det är ett så stort företag.
3 av 3
Flera förare har i rättegångarna vittnat om att allt verkade se rätt ut, och har inte haft några onda misstankar om Uber eftersom det är ett så stort företag. - Foto: TT/NTB scanpix

Uber lägger ner populära tjänsten – redan om en vecka

​Sedan 2014 har Uber erbjudit UberPop i Sverige. Tjänsten innebär att personer utan taxikörkort arbetar som förare och tjänar pengar på att köra kunder, till ett lägre pris än vanlig taxi och andra Uber-tjänster. Men efter att flera förare har dömts för svarttaxi är det slut på tjänsten.


Nu bekräftar Alok Alström, chef för Uber i Sverige, att UberPop läggs ner om en vecka. 18 maj blir troligtvis den sista dagen.

– Det här är domar mot enskilda personer, inte mot Uber. Men vi har följt dem under den tid som har varit och det ännu tråkigt att enskilda privatpersoner har hamnat i kläm. Vi har försökt stötta dem bäst vi kan. I beslutet att lägga ner har vi vägt samman många faktorer, men den utlösande faktorn var att hela tidslinjen har förskjutits, berättar Alström för DN.

Tjänsten har varit omstridd och domstolar har flera gånger har dömt tjänsten eftersom den räknas som svarttaxi. Uber har velat kalla tjänsten för samåkning, och i dag har 30 personer dömts för svarttaxi i tingsrätten.

Flera förare har i rättegångarna vittnat om att allt verkade se rätt ut, och har inte haft några onda misstankar om Uber med hänsyn till företagets storlek.

– När det handlar om enskilda personer som har hamnat i kläm så känns det jättetråkigt. Uber har försökt stötta dem så gott man kan, säger Alström till DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Uber?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.