Över tvåhundra rapporter om falska tusenlappar har kommit in till polisen i Malmö
1 av 3
Över tvåhundra rapporter om falska tusenlappar har kommit in till polisen i Malmö - Foto: Polisen/TT
Man kan se skillnaderna på den riktiga tusenlappen (under) och den falska (över) ganska tydligt. Det blå strecket går igenom den sista nollan i 1 000, den gröna färgen i lövet syns inte och det står inte 1 000 inuti. Och reliefen över siffrorna saknas på den falska.
2 av 3
Man kan se skillnaderna på den riktiga tusenlappen (under) och den falska (över) ganska tydligt. Det blå strecket går igenom den sista nollan i 1 000, den gröna färgen i lövet syns inte och det står inte 1 000 inuti. Och reliefen över siffrorna saknas på den falska. - Foto: Polisen
Privatpersoner ska dock löpa liten risk att komma i kontakt med de falska sedlarna.
3 av 3
Privatpersoner ska dock löpa liten risk att komma i kontakt med de falska sedlarna. - Foto: TT

Det cirkulerar förfalskade tusenlappar – så här upptäcker du dem

Polisen har fått in över tvåhundra falska sedlar, och går nu ut med en varning. Men lugn, så här kan du se skillnad på de falska och de äkta.


Polisen i Malmöområdet har upptäckt att falska tusenlappar cirkulerar i handeln och har redan fått in över 200 fall där de falska sedlarna använts. Nu går polisen ut med en varning till allmänheten för att hålla utkik efter de falska sedlarna.

Hittills finns inga indikationer på att sedlarna använts utanför Skåne men polisen kan inte utesluta att det kan ha använts även på andra orter.

– Vad vi vet har det inte spridits längre, men det här är också väldigt nytt, säger Lars Försell på polisen i Malmö till Nyheter24.

Sedelförfalskning är i dag inte ett speciellt vanligt brott i Sverige. Dels för att det är svårt att göra en bra förfalskning av en sedel, men också för att de flesta handlar med kort idag.

– Det här är fösta gången vi ser de nya sedlarna bli förfalskade, vad vi vet, säger Lars Försell.

Privatpersoner löper liten risk

Lars Försell förklarar att risken för att en privatperson ska drabbas av sedelförfalskningen är liten.

– Det är oftast om någon säljer något på Blocket och får en kontantbetalning, och om personen då får en falsk sedel är det såklart olyckligt, säger han.

Men oftast är det vanliga butiker som är mest utsatta.

– Det handlar om personer som går in i en butik, köper något för någon hundralapp och sedan betalar med en falsk tusenlapp för att få riktiga pengar i växel.

Kontantbetalning med tusenlappar är dock ovanlig i dagligvaruhandeln så Lars Försell säger att bara någon betalar med en tusenlapp kan man börja bli misstänksam.

– Köp över 1 000 kronor sker oftast med kort, så om någon betalar något litet med en tusenlapp finns det anledning att ta sig en extra titt.

Finns synliga skillnader

Som tur är finns det några synliga tecken som skiljer en falsk tusenlapp från en riktig.

Bland annat går den blå randen på sedelns framsida över den sista nollan på en falsk sedel. Man ska också vara uppmärksam på den gröna färgen i lövet som står under "kronor" inte syns och att det inte heller står 1000 inuti lövet. Sedlarna verkar ha unika nummer men varje falsk sedel börjar sin nummerserie med B3001.

Polisen säger också att det går att känna skillnaden på en falsk och en äkta sedel eftersom en äkta har svaga upphöjningar som är präglade i siffrorna.

Polisen

Om du kommer i kontakt med en falsk sedel ska du höra av dig till polisen på 114 14 direkt. De försöker nämligen spåra sedlarna bakåt till personen som handlade med dem först.

– Utredarna försöker hitta hjärnorna bakom förfalskningen, så alla detaljer är av värde, säger Lars Försell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.