En 25-årig man åtalas för terrorresa.
1 av 3
En 25-årig man åtalas för terrorresa. - Foto: TT bild
Det är det första åtalet sedan den nya lagen införts.
2 av 3
Det är det första åtalet sedan den nya lagen införts. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Han ska ha rest och försökt att komma till Syrien men istället greps hand på Arlanda.
3 av 3
Han ska ha rest och försökt att komma till Syrien men istället greps hand på Arlanda. - Foto: © BildbyrŒn - COP 70 - Foto: Niklas Larsson / NIKLAS LARSSON

1 april blev det förbjudet med terrorresor – nu åtalas den första svensken

Mannen ska ha rest till Turkiet och gripits på Arlanda redan dagen efter.


Den 1 april i år trädde en ny lag i kraft i Sverige. Det är nu förbjudet att resa till andra länder för att ansluta sig till olika terrorgrupper och en sådan resa kan nu göra att du ställs inför rätta.

Sedan dess har ingen åtalats med den nya lagen som underlag – förrän i dag.

En 25-åring hemmahörande i Södertälje kommun har sedan den 15 april i år suttit häktad. Misstänkt för brott mot den nya lagen om terrorresor, skriver Länstidningen i Södertälje(LT).

– Mannen är misstänkt för brott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskild allvarlig brottslighet, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande, enligt LT.

25-åringen reste från Turkiet den 12 april och han greps på Arlanda redan dagen efter. Enligt åklagaren var inte sludestinationen Turkiet – utan Syrien.

Enligt LT finns det flera vittnen som påstår att mannen skulle ansluta sig till terrorgruppen Nusrafronten.

Mannen förnekar brott.

Nyheter24 skrev i går om att det blir ovanligare att personer reser från Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper och att det blir svårare att ta sig till Syrien. IS talesperson uppmanar även till dåd i rekryternas hemländer.

/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det en bra lag?
Tack för din röst!