Sanna Wintherhamre från Hofors sprider kärlek istället för hat i sin hemort Hofors.
1 av 5
Sanna Wintherhamre från Hofors sprider kärlek istället för hat i sin hemort Hofors. - Foto: privat /montage
Det har hänt tidigare att klistermärken med hatiskt budskap har dykt upp på lyktstolpar i samhället. Då försöker Sanna alltid riva ner dem, tillsammans med sina barn.
2 av 5
Det har hänt tidigare att klistermärken med hatiskt budskap har dykt upp på lyktstolpar i samhället. Då försöker Sanna alltid riva ner dem, tillsammans med sina barn. - Foto: privat
Istället sprider hon nu kärleksbudskap över de hatiska klisterlapparna.
3 av 5
Istället sprider hon nu kärleksbudskap över de hatiska klisterlapparna. - Foto: privat
En annan gång sålde Sanna och hennes barn bullar till förmån för Rädda Barnen.
4 av 5
En annan gång sålde Sanna och hennes barn bullar till förmån för Rädda Barnen. - Foto: privat
Sanna är van vid att uttrycka sina åsikter öppet.
5 av 5
Sanna är van vid att uttrycka sina åsikter öppet. - Foto: privat

Här är Sannas briljanta hämnd mot nazistiska Nordfront

De militanta nazisternas framfart i det lilla samhället i Gävleborg blev till slut för mycket för fembarnsmamman Sanna Wintherhamre.


Under förra veckan blev plötsligt så gott som varenda lyktstolpe i Hofors centrum vandaliserad med klistermärken från den svenska militanta nazistiska motståndsrörelsen Nordfront.

Då blev Hoforsbon Sanna Wintherhamre, 36 år, vansinnig av ilska och bestämde sig för att göra en handgriplig insats.

Det har dykt upp liknande klisterlappar lite till och från tidigare i orten. Motiven föreställer bland annat rasistiska citat, knytnävar och den här gången fanns det också en bild på Adolf Hitler.

Tidigare har Sanna tagit sig tid att pilla bort klisterlapparna själv och uppmuntrat de sex barnen i familjen att göra samma sak.

– Mina barn är väldigt medvetna och har sett på när jag skrapar bort lapparna. Jag brukar säga att om de ser något sådant så ska de ta bort det på en gång för folk ska inte behöva se sån skit, säger Sanna till Nyheter24.

Den här gången hade nazisterna gått så pass långt att Sanna kände att det var dags att ta i med hårdhandskarna – genom att möta hat med kärlek.

Hon designade egna klistermärken på nätet med en regnbåge på och texten "Du är fantastisk!" och sen tejpade hon över de hatiska lapparna med sitt eget budskap istället.

– Jag tänkte att det skulle kännas bättre om folk såg att det finns en positiv syn på mänskligheten här. Nordfront står bara för rent hat och människoförakt, så jag tänkte att det skulle se mer positivt ut med en lite uppmuntrande och kärleksfulla slagord istället, säger Sanna.

Nu ser hon till att alltid ha en bunt klistermärken med sig i både bilen och plånboken så att hon är redo om det skulle hända igen. Hon är också öppen för att trycka upp fler klistermärken med andra kärleksfulla budskap på.

– Vi har tyvärr rasism här i kommunen, absolut. Det finns åsikter om de EU-migranter och ensamkommande flyktingar som bor här i samhället, säger Sanna, som är noga med att se till att hennes barn hälsar och ser de som är utsatta i samhället. Att barnen verkligen förstår att alla människor är lika mycket värda.

– I höstas bakade jag bullar som mina tvillingar sen fick sälja för tio kronor styck. Alla pengar barnen fick in gick till Rädda Barnen.

En del tyckte att priset var dyrt, men andra gav pengar utan att ta en bulle. De bullar som då blev över gav familjen till de utsatta.

Responsen efter att Expressen först uppmärksammade hennes klistermärkesaktion har varit mestadels positiv, både i hennes hemort och runt om i landet.

Tyvärr har inte alla varit uppmuntrande. Sanna har också fått en hel del påhopp och näthat, som hon konsekvent har bemött med ännu mer mod och kärlek.


Avslutningsvis frågar Nyheter24 vad hon har för råd till de som ser liknande hatpropaganda i sin egen stad.

– Var inte rädd för att engagera dig! Det finns så otroligt mycket stöd att få från alla oss antirasister där ute, säger Sanna Wintherhamre.

Om du blev inspirerad att göra egna insatser för förändring i samhället så kan du läsa här om initiativtagarna till Free The Nipple Malmö eller om den missnöjda aktivisten som sprutade ketchup mot politikerna inne i Riksdagen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är civil olydnad bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.