- Foto: Nyheter24 / faksimil Ratsit

Här är sanningen bakom "världens äldsta människa" – som bor i Sverige

Vi besökte världens äldsta människa i Västerås för att gratulera henne på 117-årsdagen. Då avslöjades sanningen bakom den höga åldern.


Nyheter24 skrev nyligen om att världens äldsta människa Susannah Mushatt Jones har avlidit, 116 år gammal och då tidigare boende i New York, USA.

Varför rapporterar vi inte om att världens äldsta nu levande människa faktiskt bor här i Sverige och är hela 117 år enligt Skatteverket?

Svaret är enkelt: hon är inte 117 år. Snarare är hon minst 30-35 år yngre och vid mycket god hälsa idag.

Det berättar hennes egen dotter Macide Bargabriel, när vi i dag besökte den världsrekordgamla Saro Dursun på hennes folkbokförda adress i Västerås, för att uppmärksamma henne på födelsedagen.

Enligt Skatteverket föddes Saro Dursun i Turkiet den 1:a juni 1899 och flyttade till Sverige i februari 1982, för 34 år sedan.

När Nyheter24 intervjuar Saro Dursuns dotter Macide, så förklarar hon för oss att födelsedatumet och identitetshandlingarna från början tillhörde någon annan.

Närmare bestämt Saro Dursuns avlidna makes exfru, som var betydligt äldre än Saro och inte hade registrerats som avliden i hemlandet.

Det är den identitetshandlingen som används nu snart 35 år senare i kontakt med vården och myndigheter, trots att det enligt Macide framgår när man träffar Saro att hon inte kan vara mycket äldre än 85 år.

Macide Bargabriel säger också att hennes mammas ålder har blivit utredd flera gånger av olika myndigheter.

De har fått beskedet att de måste resa tillbaka till Turkiet för att fastställa Saros ålder där, vilket familjen har valt att inte göra. Åldersutredningarna är nu nerlagda.

Med andra ord har vi alltså här i Sverige en kvinna som enligt alla identitetshandlingar och myndigheter fyller 117 år idag. Hon ska också ha fått barn vid nästan 70 års ålder.

Men 117 ljus i tårtan, det är det nog inte tal om för Saro Dursuns del.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du också överraskad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.