Färre köper miljövänlig mat

Svenskarna blir allt sämre på att handla miljövänliga varor eller tjänster.


Allt färre svenskar tar hänsyn till miljön när de handlar varor eller tjänster. Var tredje svensk tycker det är viktigt med miljöhänsyn, jämfört mot nästan varannan förra året. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Lågkonjukturen tros spela en avgörande roll, då många går väljer efter prislappen i dåliga tider. Men den minskande miljöhänsynen i matväg blev tydlig redan för två år sedan, då 50 procent tyckte att det var viktigt 2006. Nu i år har siffran sjunkit till 35 procent.

Lotta Lagerberg, miljösamordnare vid Länsförsäkringar AB, tror att minskningen beror på att kopplingen mellan mat och klimat är mer komplex. Klimat kopplas mer till koldioxid, bil och energi, medan mat handlar mer om miljö generellt.

–Vilka miljöhänsyn som tagits vid odlingen, om maten är Kravmärkt, om konstgödsel använts, om djuren fått gå ute, om de medicinerats i förebyggande syfte och så vidare, menar Lagerberg, enligt DN.

Varken inkomst eller ålder har någon betydelse för om man handlar miljövänligt eller inte. Men det är däremot tydligt att kvinnor är bättre på att handla bra.

–De kanske har ett bredare perspektiv, tänker mer på familjen och är inte lika styrda av pengar, säger Lagerholm, skriver DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!