David åkte fartyg – och fick lämna båten på grund av högt blodsocker.
1 av 4
David åkte fartyg – och fick lämna båten på grund av högt blodsocker. - Foto: TT / Privat
Han tycker att det är oroväckande.
2 av 4
Han tycker att det är oroväckande. - Foto: Privat
TallinkSilja menar att allt skötts efter protokoll.
3 av 4
TallinkSilja menar att allt skötts efter protokoll. - Foto: TT
David menar att han fick sova på en parkbänk.
4 av 4
David menar att han fick sova på en parkbänk. - Foto: Privat

David fick lämna kryssningsfartyget – på grund av sin diabetes

När David fick problem med blodsockret testade han det hos båtläkaren – som bestämde att han behövde vårdas på akuten.


David Sällström, 32, från Västerås var på väg till Stockholm från Västerås för att åka på en kryssning mot Tallinn via TallinkSilja i början av förra veckan. Resan skedde tillsammans med frun och gemensamma familjerna.

När David var på väg började han må riktigt illa.

– Jag köpte en macka på vägen och sedan började jag att kräkas. Det höll på till och med 19-tiden när vi gick ombord fartyget, säger han till Nyheter24.

David bestämde sig för att gå ombord fartyget i hopp om att illamåendet och kräkningarna skulle gå över. Men det fortsatte och eftersom David är diabetiker blev hans svärmor orolig att blodsockret skulle vara lågt eftersom han inte fick i sig mat.

– Vi uppsökte en läkare eftersom jag glömt min blodsockermätare hemma. Till vår stora förvåning var det inte alls lågt.

Värdet var istället riktig högt. Blodsockernivån låg på 30,4 då värdet ska ligga på mellan 4 och 8 i vanliga fall.

– Läkaren ställde då ett ultimatum – om inte blodsockret sjunkit till 25 senast när fartyget nått Åland så skulle jag få kliva av båten och åka ambulans till sjukhuset i Mariehamn.

David började må lite bättre och vandrade runt på båten.

– Högt blodsocker är ju inte farligt på kort sikt och det borde ju alla läkare ha koll på.

Under tiden började han att få koll på sitt blodsocker – och det sjönk sakta men säkert.

– När vi vid midnatt återvände till läkaren för att kolla igen så var det på väg ner. Jag blev satt på koksaltlösning och jag fick tjata till mig att få kolla blodsockerkurvan.

Det spelade dock ingen roll att hans blodsocker hade sjunkit. När båten nådde Mariehamn på Åland så sattes David i en rullstol och eskorterades av tre vakter ut från båten – och till en ambulans.

Han förklarade att det bara handlade om högt blodsocker och ambulanspersonalen blev lite förvirrade över att det bara skulle handla om det.

– Det hela var väldigt dramatiskt. När jag väl kom till akuten i Mariehamn så kunde läkaren ändå inte göra något. De sa att det tydligen var väldigt vanligt.

Dessutom fick David beskedet att om det hade varit mycket folk på akuten så hade han inte fått stanna kvar över natten – han var dessutom helt själv då hans familj fick stanna på båten.

David hade tur och fick ändå stanna över natten. Personalen kontrollerade blodsockret under natten men det var ingen dramatisk skiftning och ingen fara för hans liv.

Under nästkommande dag fick David roa sig själv i Mariehamn då båten som skulle ta honom tillbaks till Stockholm inte skulle komma förrän dagen efter.

– Jag fick tillbringa natten på terminalen och fick be om att få sitta på färjeterminalen hela natten. Jag mådde ändå bra trots omständigheterna, säger David.


– Jag var så trött dagen efter att jag la mig och sov på en parkbänk vid Mariehamns småbåtshamn, säger David.

Hans Friberg är talesperson för säkerhet och miljö på Tallink Silja. Han menar att det hela skötts enligt rutin och att läkaren agerade rätt.

– Det finns en fullständig rapport om fallet som jag tagit del av. Det kändes helt nödvändigt enligt läkarens anteckningar att passageraren skulle föras till akuten, säger han till Nyheter24.

Fortsättningsvis berättar Hans att det finns många passagerare som har diabetes – och att läkarna vet att det inte är någon fara med varken högt eller lågt blodsocker.

– Kompetensen är hög bland våra läkare. Det ligger inte i vårt intresse att låta passagerare gå av båten utan anledning, säger han och fortsätter:

– Det visar ju snarare att vi bryr oss om våra passagerare och hanterar situationer med kompetens och säkerhet.

Men David tycker att det är oroväckande – och känner inte igen bilden som TallinkSilja ger.

– Vi pratade bara om min diabetes och det ultimatum jag fick att sänka mitt blodsocker innan vi nådde Åland, säger han och fortsätter:

– Det värsta är att man inte får den väntade responsen av en utbildad läkare. Jag känner att många inte har koll på vad de ska göra när med personer som har diabetes. Nu förstördes min resa då min svärfar fyllde år.

David fortsätter att berätta att han försökt att nå TallinkSilja men inte fått någon kommentar på det inträffade.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!