Läkare varnar för olyckor kopplade till hoverboards.
1 av 3
Läkare varnar för olyckor kopplade till hoverboards. - Foto: tt bild /montage
Frakturer har ökat kraftigt i takt med att användandet ökar.
2 av 3
Frakturer har ökat kraftigt i takt med att användandet ökar. - Foto: tt bild
Hoverboarden är väldigt populär, trots att den kräver en hel del finess med balansen.
3 av 3
Hoverboarden är väldigt populär, trots att den kräver en hel del finess med balansen. - Foto: tt bild

Läkarens varning: Så farliga är hoverboards

Antalet olycksfall kopplade till åkturer på hoverboards ökar lavinartat. Nu varnar läkare för den populära sommarplågan på våra gator.


I drygt 10 år nu har vi kollektivt fnissat nedlåtande åt Segwayturister på våra gator och kanske samtidigt sneglat i smyg med visst avund.

Så plötsligt som från ingenstans kom hoverboarden in i stadsbilden och har på kort tid blivit nästan rumsren. Var och varannan dag ser vi någon glida runt som tagen ur en scen i Tillbaka till Framtiden 2.

Men säg den glädje som varar. Nu går läkare ut med en varning för skador kopplade till färdmedlet, efter att flera olyckor har skett som har lett till besök på akuten.

– Min första tanke var att det kommer ske ett dödsfall när någon ramlar och slår huvudet i asfalten, säger överläkare Michael Ullman på Sahlgrenskas traumaenhet till Göteborgs-Posten.

Under gårdagen kom två kvinnor i yngre medelåldern in till ortopedens traumaenhet efter att ha fått handledsfrakturer under åkturer på hoverboards.

Hoverboardplattan är ungefär som en Segway utan handtag, vilket innebär att du måste ha full kontroll på balansen när du står på plattan. Att det kan leda till olyckor kommer kanske inte direkt som någon överraskning.

Hur många skador i Sverige som är direkt relaterade till just hoverboards vet man inte i dagsläget. Men det är i princip bara en tidsfråga innan någon ramlar och slår huvudet så hårt i asfalten att det leder till en allvarlig skada eller i värsta fall dödsolycka, enligt överläkaren.


– Du har alltså inget att hålla dig i, och om du lutar dig fram accelererar du, som jag förstått det, och lutar dig bak så bromsar du. Skulle du plötsligt behöva stanna är ju instinkten att kliva av framåt men då accelererar du automatiskt istället, säger överläkare Michael Ullman.

Här kan du se hur dåliga ett gäng olika föräldrar är att åka på hoverboards, eller den här galningen som åker hoverboard på en skyskrapa. Men galnast av alla är förmodligen företaget som uppfann en hoverboard med inbyggd dildo. Japp, du läste rätt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du åkt hoverboard?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.