BB Södertälje gick ut med nyheten strax innan lunch i dag att de går över till guldknappar i stället för de tidiga könskodade knappnålarna.
1 av 2
BB Södertälje gick ut med nyheten strax innan lunch i dag att de går över till guldknappar i stället för de tidiga könskodade knappnålarna. - Foto: FACEBOOK / TT BILD Montage
Det finns som bekant inte bara två kön.
2 av 2
Det finns som bekant inte bara två kön. - Foto: TT BILD

Bilden från svenska förlossningsavdelningen hyllas – här är varför

Det är tradition att alla nyfödda barn könas direkt vid födseln. Nu har Södertälje BB infört könsneutralt firande vid förlossningar.


Enligt en gammal mossig tradition uppmärksammas nyfödda barn på förlossningsavdelningar med två olika könskodade markeringar på exempelvis whiteboards i korridorer, så att alla ska kunna ta del av hur många barn som har fötts varje dag och av vilket kön.

Problemet är som bekant att det finns fler än två kön, ett faktum som inte riktigt har hängt med in på förlossningsavdelningarna hittills.

Nu väljer Södertälje BB att bryta mot normen och slopa sina rosa- och blåfärgade knappar och servetter på förlossningsbrickan.

I stället byter de ut alla knappar till guldknappar, eftersom att en födsel enligt personalen är det största som händer en familj och det känns härligt att få uppmärksamma det med guld istället.

Bildkälla

– Det var vår chefsbarnmorska som tog beslutet och vi var många som höll med, även om det finns vissa som tycker att det är tramsigt. Men jag tycker det är härligt, säger en barnmorska som vill vara anonym när Nyheter24 ringer upp.

Nu får vi hoppas att fler förlossningsavdelningar tar efter det uppfriskande och väldigt välkomna alternativet för alla de barn som föds i Sverige.

Här kan du se hur en förlossning ser ut i 3D – det är så häftigt! Och i det här filmklippet får du se hur det ser ut när några personer får titta på en förlossningsfilm för första gången, resultatet är minst sagt underhållande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde andra förlossningsavdelningar göra samma sak?
Tack för din röst!