48-årig man hotade att bränna upp migrationsverket. Nu döms han till skyddstillsyn samt 80 timmars samhällstjänst.
48-årig man hotade att bränna upp migrationsverket. Nu döms han till skyddstillsyn samt 80 timmars samhällstjänst. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

​IS-jihadist i förvar i Malmö – kan inte utvisas

Migrationsverket stoppade utvisningen av mannen som anses vara mycket farlig.


En ökänd IS-anhängare från Bosnien, som anses mycket farlig, har satts i förvar i Malmö. Eftersom han har sökt asyl i Sverige kan han inte utvisas. Migrationsverket stoppade utvisningen, skriver Sydsvenskan.

Den 46-årige mannen och hans fyra barn ska ha ankommit tillflygplatsen i Sturup från Tuzla, Bosnien, i måndags. Eftersom mannen betedde sig märkligt, nervöst och bytte kö flera gånger, väcktes gränspolisens misstankar. Han visade sitt, nästan helt nya, bosniska pass och polisen kontrollerade det med Schengens SIS-register. Då omhändertogs han.

Enligt registret har mannen spärrats för inresa på Frankrikes begäran. Mannen är känd hos Europas säkerhetstjänster som "veteranjihadist" inom IS, och eftersom Frankrike räds nya terrordåd har han inte tillåtelse att resa.

Sökte asyl i Sverige i sista sekund

I fallet finns det en spricka mellan polisen och migrationsverket. Polisen ställer sig kritiska till att brottslingar och terrorister, som finns på Schengens spärrlista över personer som ska nekas inresa, ändå kommer in i Sverige – genom att söka asyl.

– Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen i polisområde Syd till Sydsvenskan.

Mannen i fråga placerades i häkte på Rättscentrum i Malmö och barnen hämtades av mamman, som befann sig i Malmö, på flygplatsen. Mannen begärde då plötsligt asyl i Sverige, och ärendet lämnades över till Migrationsverket.

– Regeringen och riksdagen har slagit fast att vi ska skärpa gränskontrollen och inte låta vem som helst komma in. Men det känns som om Migrationsverket inte riktigt går i takt, säger Leif Fransson.

– Jag kan bekräfta att mannen har sökt uppehållstillstånd i Sverige. Vi kommer att hantera hans asylansökan i sedvanlig ordning, bekräftar Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Mannen anses mycket farlig

2010 greps mannen i Bosnien för innehav av illegala vapen. Vid razzian hittades automatvapen, pistoler, jihadistfanor och wahabitiskt propagandamaterial.

Förra sommaren skrev bosniska medier om IS träningsläder i en skogstrakt nära byn Osve. Där tränades jihadister för att sedan strida i Syrien. Polisen misstänkte även att lägret skulle kunna bli en bas för framtida terrordåd i Europa. den 46-årige mannen var en av de som stod bakom lägret.

I februari i år greps mannen i Turkiet, misstänkt för att ha stridit för IS i Syrien. Sedan dess har mannen haft reseförbud.

Enligt Fredrik Bengtsson kommer asylärendet syndas på, skriver Sydsvenskan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.