Jordgubbsbrist till sommaren!
1 av 3
Jordgubbsbrist till sommaren! - Foto: TT
Det varnar hortologen Malin Joäng.
2 av 3
Det varnar hortologen Malin Joäng. - Foto: Svenska Dagbladet
Är den svenska sommaren hotad?
3 av 3
Är den svenska sommaren hotad? - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Katastrof! Jordgubbarna kan vara slut till midsommar

Är den svenska sommaren hotad nu när larmet om brist på jordgubbar är kommen?


Sommar, sol och jordgubbar. Det är en drömbild som fångar essensen av den svenska sommaren.

Därför blir den här nya prognosen en riktig kalldusch för alla livsnjutare. Det blir brist på jordgubbar lagom till midsommar även om det finns en hel del jordgubbar kvar på fälten.

– I år tog säsongen tog slut redan innan den började. En explosion av bär till alltför låga priser lät konsumenterna frossa på jordgubbar tidigt på säsongen, säger hortonom och jordgubbskonsulenten Malin Joäng till Sydsvenskan.

Det finns två anledningar till anledningar till att bristen kommer att bli verklighet, särskilt i Skåne. Dels handlar det om värmen och torkan i maj och juni som gjort att många bärsorter tog slut tidigt.

Samtidigt ledde mängden bär till lägre priser och många odlare slutar att plocka jordgubbar eftersom det inte är lönt att plocka eftersom de inte tjänar tillräckligt.

Det leder därför till att fälten står fulla med jordgubbar – som inte plockad. Det beror enligt Joäng på att i Sverige finns en avreglerad marknad. Och det innebär att grossister ofta sätter ett "för lågt pris".

I Sverige älskar vi jordgubbar. Otroligt mycket. Svenskar äter dubbelt så mycket jordgubbar som resten av Europa. Trots det verkar vi inte vara så petiga med kvaliteten.

– I våra grannländer systematiserar man sitt upplägg efter EU:s normer och priset beräknas efter kvalitet, inte efter kvantitet, säger Malin Joäng till Sydsvenskan.

Bildkälla

Det kommer alltså att bli brist på jordgubbar lagom till midsommarafton. Värst ser det alltså ut att bli i Skåne.

Vill man verkligen ha bären så får man ta sig ut till gårdsbutiker – för i butikerna kommer det att bli snålt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är jordgubbar en viktig del av sommaren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.